Kütahya Seramikleri ve Kültürel Miras Semineri

Seminer

25 Kasım 2023 / 10.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) iş birliğiyle Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine ve doktora sonrası araştırmacılara yönelik Kütahya Seramikleri ve Kültürel Miras Semineri sunuyor. Kütahya seramiklerini kültürel miras çalışmaları üzerinden değerlendiren seminer, araştırmacılara kültürel miras ve koruma üzerine yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.

Bir günlük yoğun program, seminer ve atölye çalışmalarından oluşuyor. Programın ilk kısmında Kütahya çini ve seramiklerinin Türkiye’nin kültür ve sanat hayatındaki önemi, koleksiyondan örneklerle incelenecek. Ardından Kütahya çiniciliği, Türkiye’nin girişimiyle 2016 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine giren “Geleneksel Çini Sanatı” üzerinden değerlendirilecektir.

Programın ikinci kısmında kültürel varlıkların kaçakçılığı Türk-İslam eserleri özelinde, geçmiş ve günümüzden örnekler ışığında ele alınacaktır. Programın vaka çalışmaları kısmında dünya genelindeki çeşitli güncel uygulamalar ve veri tabanlarının kullanımıyla erişilebilir koleksiyonlardaki Türk-İslam eserleri taranacak ve ilgili Anadolu kökenli kültür varlıklarının envanter durumları incelenecektir.

Seminer, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Kahve Molası

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman’ın bu videoları doğrudan doğruya izleyiciyi muhatap alıyor. Ekranda beliren oyuncuların farklı şekillerde söyledikleri cümleler cevaplanması imkânsız varoluşsal sorulara dönüştükçe dinleyici kendini sorguda hissetmeye başlar.

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli <br> Doğu Yücel

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli
Doğu Yücel

Benden beklemiyordu bunu. Ben de o gün o anda evlilik kararı alacağımızı beklemiyordum. Birden bire ama tamamen de günümüze uygun olup bitti her şey. Evlilik fikri aynı anda aklımızdan geçmiş, aynı anda gülümsemiş, aynı anda gözümüzü kapatıp aynı anda gözümüzü açmıştık.

Kâhin Serenatları | Güneşe Serenatlar, Kornelia Binicewicz

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin son çalma listesi Kornelia Binicewicz’in hazırladığı "Güneşe Serenatlar".