Kütahya Seramikleri ve Kültürel Miras Semineri

Seminer

25 Kasım 2023 / 10.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) iş birliğiyle Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine ve doktora sonrası araştırmacılara yönelik Kütahya Seramikleri ve Kültürel Miras Semineri sunuyor. Kütahya seramiklerini kültürel miras çalışmaları üzerinden değerlendiren seminer, araştırmacılara kültürel miras ve koruma üzerine yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.

Bir günlük yoğun program, seminer ve atölye çalışmalarından oluşuyor. Programın ilk kısmında Kütahya çini ve seramiklerinin Türkiye’nin kültür ve sanat hayatındaki önemi, koleksiyondan örneklerle incelenecek. Ardından Kütahya çiniciliği, Türkiye’nin girişimiyle 2016 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine giren “Geleneksel Çini Sanatı” üzerinden değerlendirilecektir.

Programın ikinci kısmında kültürel varlıkların kaçakçılığı Türk-İslam eserleri özelinde, geçmiş ve günümüzden örnekler ışığında ele alınacaktır. Programın vaka çalışmaları kısmında dünya genelindeki çeşitli güncel uygulamalar ve veri tabanlarının kullanımıyla erişilebilir koleksiyonlardaki Türk-İslam eserleri taranacak ve ilgili Anadolu kökenli kültür varlıklarının envanter durumları incelenecektir.

Seminer, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir. 

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Süreli Sergi

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. 

Kahve Molası

Giacometti ve İnsan Figürü

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu. 

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu

Kitsch ve Kitle Kültürü <br>  Umberto Eco

Kitsch ve Kitle Kültürü
Umberto Eco

Doğrudan bir etkiyi amaçlayan bir iletişim olarak Kitsch'in tanımı, kuşkusuz, onu kitle kültürü ile özdeşleştirmeye ve avantgarde'ın öne sürmüş olduğu "yüksek" kültürler diyalektik bir karşıtlık içine koymaya yardımcı olmuştur.