Kütahya Seramikleri ve Kültürel Miras Semineri

Seminer

25 Kasım 2023 / 10.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) iş birliğiyle Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine ve doktora sonrası araştırmacılara yönelik Kütahya Seramikleri ve Kültürel Miras Semineri sunuyor. Kütahya seramiklerini kültürel miras çalışmaları üzerinden değerlendiren seminer, araştırmacılara kültürel miras ve koruma üzerine yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.

Bir günlük yoğun program, seminer ve atölye çalışmalarından oluşuyor. Programın ilk kısmında Kütahya çini ve seramiklerinin Türkiye’nin kültür ve sanat hayatındaki önemi, koleksiyondan örneklerle incelenecek. Ardından Kütahya çiniciliği, Türkiye’nin girişimiyle 2016 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine giren “Geleneksel Çini Sanatı” üzerinden değerlendirilecektir.

Programın ikinci kısmında kültürel varlıkların kaçakçılığı Türk-İslam eserleri özelinde, geçmiş ve günümüzden örnekler ışığında ele alınacaktır. Programın vaka çalışmaları kısmında dünya genelindeki çeşitli güncel uygulamalar ve veri tabanlarının kullanımıyla erişilebilir koleksiyonlardaki Türk-İslam eserleri taranacak ve ilgili Anadolu kökenli kültür varlıklarının envanter durumları incelenecektir.

Seminer, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir. 

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Süreli Sergi

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. 

Kahve Molası

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Akışkan Kimlikler  Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Akışkan Kimlikler Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.