Matematik Profesörü Miklós Hoffmann ile Sergi Turu

Sergi Turu

18 Ocak 2025 / 15.00

Pera Müzesi, algoritma ve bilgisayar sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin eserlerine yer veren Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár ve Molnár’dan esinle güncel yapıtlar üreten 16 sanatçıyı bir araya getiren Vera Molnár’ın İzinde sergileri kapsamında Matematik Profesörü Miklós Hoffmann rehberliğinde sergi turları düzenliyor.

Rehberli turlar, sergilenen eserlerin matematik, olasılık, geometri ve bilgisayar teknolojisiyle ilişkisini inceliyor. Aşağıdaki sorulara ve benzerlerine yanıt arıyor:

-İster şekillerin isterse renklerin uzayı olsun, bir düzlemin ya da uzayın dönüşümleri nasıl yakalanabilir?

-Sanat yoluyla Öklidyen olmayan dünyalara ulaşmak mümkün mü?

-Tüm olasılıkları tek bir eserde resmedebilir miyiz?

-Bilgisayar bir ortak yaratıcı mı, yoksa yalnızca bir araç mı?

-Bilgisayar destekli sanatın ilk örnekleri nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?

Rehberli tur ücreti: 200 TL (Pera Müzesi Dostluk Programı üyeleri için ücretsizdir.)

Kontenjan dolmuştur. İlginize teşekkür ederiz.

Miklós Hoffmann Hakkında
Miklós Hoffmann, Macaristan’ın Eger şehrinde bulunan Eszterházy Károly Üniversitesi’nde Matematik Profesörü ve Bilişim Fakültesi Dekanı’dır. Geometri, bilgisayar grafiği ve sanatı dersleri veren Hoffmann, yıllardır matematik, güzel sanatlar ve bilgisayar bilimi arasındaki ilişki üzerine çalışmaktadır. Özellikle soyut geometrik sanatlar ve bilgisayar destekli sanatlar alanına odaklanmaktadır. Ayrıca, çeşitli çağdaş sanat sergilerinde düzenli olarak rehberli turlar ve açılış konuşmaları gerçekleştirmektedir.

Süreli Sergi

Hesaplar ve Tesadüfler

Hesaplar ve Tesadüfler, algoritma sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'nda yer alan eserlerini bir araya getirdi. Sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürdü.

Hesaplar ve Tesadüfler

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Bir Sanatçının Başarısı

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz. 

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.