Sanatçı Konuşması: Skuja Braden & Francesco Simeti

Konuşma

26 Ekim 2023 / 18.30

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkan Gelecek Hatıraları sergisi, pek çoğu koleksiyondan esinle üretilen güncel işleri bir araya getiriyor. Sergi kapsamında düzenlenen konuşmada, serginin sanatçılarından Skuja Braden ve Francesco Simeti, işlerinin üretim süreçlerini anlatıyor. Sanatçı ikilisi Skuja Braden Zamanın Akışı (2023) yerleştirmesinde Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergisi de dahil olmak üzere müzede sergilenen eserlerin telefonlarıyla fotoğraflarını çekip bu görüntüleri seramiğe aktararak zamansızlaştırıyor. Francesco Simeti ise Yabanı Sevmek (2023) başlıklı yerleştirmesinde hatıra olarak doğa fikrinden yola çıkarak doğa imgelerini müzenin Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’nda bulunan objelerin üzerindeki motiflerle harmanlıyor.

Pera Café’de gerçekleşecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.

Skuja Braden Hakkında
Skuja Braden bir mahlas; Letonya doğumlu Ingūna Skuja ile Kaliforniya doğumlu Melissa Braden’in uluslararası iş birliği ikilisinin soyadlarından oluşuyor. Sanatçılar temelde porselenle çalışıyor. İş birliği, Skuja Braden’in bir yöntem, strateji ve felsefe olarak kullandığı hiyerarşik olmayan ve kapsayıcı bir çerçeve. Çalışmaları tarihsel olarak incelikle ilişkilendirilen bir malzemeyi kullanırken, dekoratif, edebi ve politik unsurları cesur bir ifadeyle birleştiriyor. Eserleri Avustralya, Britanya, Kanada, Çin, Hırvatistan, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Kore, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde özel koleksiyonlarda ve müzelerde yer alıyor.

Francesco Simeti Hakkında
Francesco Simeti 1968’de Palermo, İtalya’da doğdu. Mekâna özgü yerleştirmeleri ile tanınan sanatçının işleri yakından incelendiğinde karmaşık alt metinler ortaya koyan büyüleyici sahneler sunar. Kamusal Sanat, pratiğinin temel bir parçasıdır. New York’ta Percent for Art ve Public Art for Public Schools ile, Oregon’da Multnomah bölgesi ile çalışmış ve Brooklyn ve Chicago’daki metro istasyonlarına kalıcı yerleştirmeler tasarlamıştır. Kişisel sergileri XNL, Piacenza (2022), Francesca Minini, Milano (2021), Assembly Room, New York, (2019); Open Source Gallery, New York (2017); Galleria d’Arte Moderna, Palermo (2012) ve Artists Space, New York (2009) gibi kurumlarda gerçekleşmiştir. Eserleri, Fondazione Luigi Rovati, Milan; Museo del Novecento, Milan; Victoria & Albert Museum, Londra; Philadelphia Museum of Art, Philadelphia’nın çağdaş sanat koleksiyonlarında yer alır. New York’ta yaşayan Simeti, İtalya’da Francesca Minini Galerisi ile çalışıyor.

Ailevi ve Ortak Kültürel Tarihler  <br> Njideka Akunyili Crosby

Ailevi ve Ortak Kültürel Tarihler
Njideka Akunyili Crosby

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara, Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda öznel ve duygusal durumları bir araya getirerek tek yönlü tarih ve zaman algısını sorgularken ziyaretçileri çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.