Sanatçı Konuşması: Skuja Braden & Francesco Simeti

Konuşma

26 Ekim 2023 / 18.30

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkan Gelecek Hatıraları sergisi, pek çoğu koleksiyondan esinle üretilen güncel işleri bir araya getiriyor. Sergi kapsamında düzenlenen konuşmada, serginin sanatçılarından Skuja Braden ve Francesco Simeti, işlerinin üretim süreçlerini anlatıyor. Sanatçı ikilisi Skuja Braden Zamanın Akışı (2023) yerleştirmesinde Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergisi de dahil olmak üzere müzede sergilenen eserlerin telefonlarıyla fotoğraflarını çekip bu görüntüleri seramiğe aktararak zamansızlaştırıyor. Francesco Simeti ise Yabanı Sevmek (2023) başlıklı yerleştirmesinde hatıra olarak doğa fikrinden yola çıkarak doğa imgelerini müzenin Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’nda bulunan objelerin üzerindeki motiflerle harmanlıyor.

Pera Café’de gerçekleşecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.

Skuja Braden Hakkında
Skuja Braden bir mahlas; Letonya doğumlu Ingūna Skuja ile Kaliforniya doğumlu Melissa Braden’in uluslararası iş birliği ikilisinin soyadlarından oluşuyor. Sanatçılar temelde porselenle çalışıyor. İş birliği, Skuja Braden’in bir yöntem, strateji ve felsefe olarak kullandığı hiyerarşik olmayan ve kapsayıcı bir çerçeve. Çalışmaları tarihsel olarak incelikle ilişkilendirilen bir malzemeyi kullanırken, dekoratif, edebi ve politik unsurları cesur bir ifadeyle birleştiriyor. Eserleri Avustralya, Britanya, Kanada, Çin, Hırvatistan, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Kore, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde özel koleksiyonlarda ve müzelerde yer alıyor.

Francesco Simeti Hakkında
Francesco Simeti 1968’de Palermo, İtalya’da doğdu. Mekâna özgü yerleştirmeleri ile tanınan sanatçının işleri yakından incelendiğinde karmaşık alt metinler ortaya koyan büyüleyici sahneler sunar. Kamusal Sanat, pratiğinin temel bir parçasıdır. New York’ta Percent for Art ve Public Art for Public Schools ile, Oregon’da Multnomah bölgesi ile çalışmış ve Brooklyn ve Chicago’daki metro istasyonlarına kalıcı yerleştirmeler tasarlamıştır. Kişisel sergileri XNL, Piacenza (2022), Francesca Minini, Milano (2021), Assembly Room, New York, (2019); Open Source Gallery, New York (2017); Galleria d’Arte Moderna, Palermo (2012) ve Artists Space, New York (2009) gibi kurumlarda gerçekleşmiştir. Eserleri, Fondazione Luigi Rovati, Milan; Museo del Novecento, Milan; Victoria & Albert Museum, Londra; Philadelphia Museum of Art, Philadelphia’nın çağdaş sanat koleksiyonlarında yer alır. New York’ta yaşayan Simeti, İtalya’da Francesca Minini Galerisi ile çalışıyor.

Gelecek Hatıraları

Nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanan sergi, güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor. Hatıra olarak alınan, belli bir yer ve zamanı hatırlatan veya koleksiyonu yapılan nesnelerin kültürel ve sembolik değeri ve anlamı, kişisel yolculuklarla bölgenin hafızasını birbirine örüyor. Geçmişe nostaljik bir bağlılık yerine geleceği nasıl hatırlayacağımız hakkında düşünmeyi öneriyor ve hafızanın gelecek odaklı işlevlerine eğiliyor.

Gelecek Hatıraları

Pablo Picasso Kimdir?

25 Ekim 1881’de Malaga, İspanya’da doğan Pablo Picasso’nun tam ismini yazmak yaklaşık iki satırınızı alıyor: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır.

Formları Şekillendirmek Göçebe Gövde / Biçimlenen İdeolojiler

Formları Şekillendirmek yoğun ve belirgin bir biçimde forma odaklanan; ayrıca ideoloji ve göçebelik gibi kavramları imleyen, bunu gerçekleştirirken yerleşik formları çözümleyerek farklı ve yeni bağlamlar yaratan yapıtları bir araya getiriyor.