Sislej Xhafa

Sanatçı Konuşması

10 Mart 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Sislej Xhafa ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Sanatçı, sergide yer alan Hala İsimsiz eserinin yanı sıra diğer eserlerinden de örnekler sunacak. Konuşmada, eserlerinde ön plana çıkan kalıplaşmış yargılar temasının yanı sıra, çağdaş toplumun sosyal, ekonomik ve politik gerçekliğinin tüketim kültürü etrafında nasıl konumlandığına odaklanacak.

Sanatsal araştırmasının temelini Kosova kökeni ve yasal statü sorgulaması oluşturur. Deneyiminden yola çıkarak turizm, zorla yasadışılık, millet kavramı ve oy kullanma hakkının reddi gibi süreçleri inceler ve kavramsal bir dil kullanarak ironik, esprili ve yıkıcı bir tavır takınır.

Kosovalı sanatçı Sislej Xhafa 1970 yılında İpek şehrinde doğar, şu an New York’ta yaşayan ve çalışan sanatçı kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda sergi düzenler. Seçili sergileri arasında MAXXI Müzesi, Roma (2016); 55. Venedik Bienali İtalya Pavyonu, Venedik (2013); Blain Souther Galersi, Londra (2013); Non Galerisi, İstanbul (2012); Galleria Continua, Le Moulin (2012); Magazzino d’Arte Moderna, Roma (2009) bulunur. Xhafa, 2017 Venedik Bienali’nde Kosova Cumhuriyeti’ni temsil edecektir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Dünyanın En Yalnız Katı Meyve Sıkacağı

Tüketimci kültürü eleştiren bu eserden yola çıkarak Harun Çırak’tan bu şeylerin neler söylediklerini, nasıl söylendiklerini hayal etmesini istedik. Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ilk bölümde hevesle satın alındıktan sonra bir köşeye fırlatılan meyve sıkacağına kulak kabartıyoruz…

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Ay Havuzu <br>  Işın Beril Tetik

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Ay Havuzu
Işın Beril Tetik

Ela bir yıl önce, yedi dakikalığına ölmüştü. Küçük kardeşinin parktaki kum havuzunun içinde neşeyle oyun oynayışını seyrederken gelmişti ölüm ona. Tüm dünyasını bembeyaz yakıcı bir ışıkla kaplayan ani bir ışıma, bir canavarın kükreyişini andıran zalim bir gümbürtü…

Kurum Kurum Galatasaray | Besim F. Dellaloğlu

İstanbul tek bir şehir midir? Paris’in üniversitelerinin numaralandırılması gibi bir gün İstanbul da birkaç parçaya bölünüp numaralandırılır mı? Bunlar çok zor sorular!