Sislej Xhafa

Sanatçı Konuşması

10 Mart 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Sislej Xhafa ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Sanatçı, sergide yer alan Hala İsimsiz eserinin yanı sıra diğer eserlerinden de örnekler sunacak. Konuşmada, eserlerinde ön plana çıkan kalıplaşmış yargılar temasının yanı sıra, çağdaş toplumun sosyal, ekonomik ve politik gerçekliğinin tüketim kültürü etrafında nasıl konumlandığına odaklanacak.

Sanatsal araştırmasının temelini Kosova kökeni ve yasal statü sorgulaması oluşturur. Deneyiminden yola çıkarak turizm, zorla yasadışılık, millet kavramı ve oy kullanma hakkının reddi gibi süreçleri inceler ve kavramsal bir dil kullanarak ironik, esprili ve yıkıcı bir tavır takınır.

Kosovalı sanatçı Sislej Xhafa 1970 yılında İpek şehrinde doğar, şu an New York’ta yaşayan ve çalışan sanatçı kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda sergi düzenler. Seçili sergileri arasında MAXXI Müzesi, Roma (2016); 55. Venedik Bienali İtalya Pavyonu, Venedik (2013); Blain Souther Galersi, Londra (2013); Non Galerisi, İstanbul (2012); Galleria Continua, Le Moulin (2012); Magazzino d’Arte Moderna, Roma (2009) bulunur. Xhafa, 2017 Venedik Bienali’nde Kosova Cumhuriyeti’ni temsil edecektir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Mersad Berber

Mersad Berber (1940-2012), Bosna-Hersek ve Yugoslav sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden biridir. İfade gücü ve eşsiz yeteneği sayesinde yerel sanat çevresini çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası haline getiren Berber, Bosna-Hersek’in çağdaş kültür tarihinde son derece dinamik bir döneminde yaşamıştır.

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Mostar’ın 8 Sorununa 8 GIF

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle yeni bir yazı dizisine başlıyor. “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.