Sislej Xhafa

Sanatçı Konuşması

10 Mart 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Sislej Xhafa ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Sanatçı, sergide yer alan Hala İsimsiz eserinin yanı sıra diğer eserlerinden de örnekler sunacak. Konuşmada, eserlerinde ön plana çıkan kalıplaşmış yargılar temasının yanı sıra, çağdaş toplumun sosyal, ekonomik ve politik gerçekliğinin tüketim kültürü etrafında nasıl konumlandığına odaklanacak.

Sanatsal araştırmasının temelini Kosova kökeni ve yasal statü sorgulaması oluşturur. Deneyiminden yola çıkarak turizm, zorla yasadışılık, millet kavramı ve oy kullanma hakkının reddi gibi süreçleri inceler ve kavramsal bir dil kullanarak ironik, esprili ve yıkıcı bir tavır takınır.

Kosovalı sanatçı Sislej Xhafa 1970 yılında İpek şehrinde doğar, şu an New York’ta yaşayan ve çalışan sanatçı kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda sergi düzenler. Seçili sergileri arasında MAXXI Müzesi, Roma (2016); 55. Venedik Bienali İtalya Pavyonu, Venedik (2013); Blain Souther Galersi, Londra (2013); Non Galerisi, İstanbul (2012); Galleria Continua, Le Moulin (2012); Magazzino d’Arte Moderna, Roma (2009) bulunur. Xhafa, 2017 Venedik Bienali’nde Kosova Cumhuriyeti’ni temsil edecektir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Bir Kedi Dosyası

Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.

Buram Buram Kahve Kokan 17 Instagram Hesabı

Kahve o kadar uzun zamandır bizimle ki, onsuz bir sosyal yaşamı düşünmek güç. Hatta sanki onunla hiç tanışmasaydık da “Bu hayatta bir şey eksik ama adını koyamıyorum.” gibi bir hisse kapılırdık. Şakası bir yana, sizce nasıl oldu da kahve insanlık tarihinin farklı dönemlerinde hep kendine has bir yer edinmeyi ve gündelik yaşamımızda bu denli kök salmayı başardı?

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.