Stephen Chambers ile Söyleşi

Söyleşi

7 Mayıs 2014 / 19:00

Stephen Chambers: Büyük Ülke ve Diğer Hikâyeler sergisi kapsamında Sanatçı, küratör Edith Devaney ile 7 Mayıs Çarşamba günü saat 19:00’da sergi katında sanatseverlerle söyleşide buluşuyor.

Pera Müzesi, 7 Mayıs - 20 Temmuz 2014 tarihleri arasında İngiliz çağdaş sanatçı ve Kraliyet Sanat Akademisi, Londra üyesi Stephen Chambers'ı ağırlıyor.

Kraliyet Sanat Akademisi, Londra işbirliğiyle gerçekleşen, İngiliz çağdaş sanatçı ve Royal Academy üyesi Stephen Chambers’ın (d. 1960) düşsel dünyasına yolculuk niteliğindeki “Stephen Chambers: Büyük Ülke ve Diğer Hikayeler” sergisinde ise sanatçının son 20 yıla uzanan resim ve grafik işleri sergileniyor. Sanatında erken dönem Rönesans resminin etkileri izlenen sanatçının diğer baskı serileri ve yağlıboyalarında incelikle işlenmiş doku, figürler arası bağlantılar, yüzeyle sınırlı bir perspektif anlayışı ve süsleme unsurları dikkati çekiyor. Etkileyici yapıtı; William Wyler’ın 1958 yapımı aynı isimli western filminden ilham aldığı “Büyük Ülke” (The Big Country), 78 ayrı resimden oluşuyor.

Büyük Ülke serisi engin Amerikan Orta batısına göndermeler ve sınırsızmış gibi görünen ülkede yeni ve daha iyi bir yaşam hayali kuran göçmenlerin deneyimleri aracılığıyla aslında zaman ve mekândan bağımsız ve güncelliğini koruyan bir temaya da atıfta bulunuyor. Chambers’ın tarzı, geniş ölçek, konu ve mecra silsilesine rağmen her zaman tanınabilir biçimde kendisine ait olmuştur. İşinin başkaları tarafından güçlü bir bireysel kimliğe sahip olarak görülmesi geçmişte onu şaşırtmıştır ama şimdi onun “yaşadığım dünya”yı yansıttığını kabul eder ve sonuçta onu yansıtır.

Küratörlüğünü Edith Devaney'nin yaptığı sergi Stephen Chambers’ın illüstratif ve renkli dünyasını Türk sanatseverlerle ilk kez buluşturuyor. 

Türkçe ardıl çeviriyle İngilizce düzenlenecek söyleşi sergi katında düzenlenecektir. 
Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Stephen Chambers RA © Fotoğraf: Richard Dawson

Süreli Sergi

Stephen Chambers

Pera Müzesi, İngiliz çağdaş sanatçı ve Londra Kraliyet Sanat Akademisi üyesi Stephen Chambers'ı ağırladı.

 

Stephen Chambers

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir. 

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.