Stephen Chambers ile Söyleşi

Söyleşi

7 Mayıs 2014 / 19:00

Stephen Chambers: Büyük Ülke ve Diğer Hikâyeler sergisi kapsamında Sanatçı, küratör Edith Devaney ile 7 Mayıs Çarşamba günü saat 19:00’da sergi katında sanatseverlerle söyleşide buluşuyor.

Pera Müzesi, 7 Mayıs - 20 Temmuz 2014 tarihleri arasında İngiliz çağdaş sanatçı ve Kraliyet Sanat Akademisi, Londra üyesi Stephen Chambers'ı ağırlıyor.

Kraliyet Sanat Akademisi, Londra işbirliğiyle gerçekleşen, İngiliz çağdaş sanatçı ve Royal Academy üyesi Stephen Chambers’ın (d. 1960) düşsel dünyasına yolculuk niteliğindeki “Stephen Chambers: Büyük Ülke ve Diğer Hikayeler” sergisinde ise sanatçının son 20 yıla uzanan resim ve grafik işleri sergileniyor. Sanatında erken dönem Rönesans resminin etkileri izlenen sanatçının diğer baskı serileri ve yağlıboyalarında incelikle işlenmiş doku, figürler arası bağlantılar, yüzeyle sınırlı bir perspektif anlayışı ve süsleme unsurları dikkati çekiyor. Etkileyici yapıtı; William Wyler’ın 1958 yapımı aynı isimli western filminden ilham aldığı “Büyük Ülke” (The Big Country), 78 ayrı resimden oluşuyor.

Büyük Ülke serisi engin Amerikan Orta batısına göndermeler ve sınırsızmış gibi görünen ülkede yeni ve daha iyi bir yaşam hayali kuran göçmenlerin deneyimleri aracılığıyla aslında zaman ve mekândan bağımsız ve güncelliğini koruyan bir temaya da atıfta bulunuyor. Chambers’ın tarzı, geniş ölçek, konu ve mecra silsilesine rağmen her zaman tanınabilir biçimde kendisine ait olmuştur. İşinin başkaları tarafından güçlü bir bireysel kimliğe sahip olarak görülmesi geçmişte onu şaşırtmıştır ama şimdi onun “yaşadığım dünya”yı yansıttığını kabul eder ve sonuçta onu yansıtır.

Küratörlüğünü Edith Devaney'nin yaptığı sergi Stephen Chambers’ın illüstratif ve renkli dünyasını Türk sanatseverlerle ilk kez buluşturuyor.

Türkçe ardıl çeviriyle İngilizce düzenlenecek söyleşi sergi katında düzenlenecektir.
Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Stephen Chambers RA © Fotoğraf: Richard Dawson

Stephen Chambers

Pera Müzesi, İngiliz çağdaş sanatçı ve Londra Kraliyet Sanat Akademisi üyesi Stephen Chambers'ı ağırladı.

Stephen Chambers

Kader Kısmet <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Kader Kısmet
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.

Dünyanın En Yalnız Katı Meyve Sıkacağı

Tüketimci kültürü eleştiren bu eserden yola çıkarak Harun Çırak’tan bu şeylerin neler söylediklerini, nasıl söylendiklerini hayal etmesini istedik. Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ilk bölümde hevesle satın alındıktan sonra bir köşeye fırlatılan meyve sıkacağına kulak kabartıyoruz…