SzaZa Plays Polanski

Konser

28 Kasım 2014 / 20:00

Pera Müzesi Oditoryumu

Pera Film’in Roman Polanski: Aranan ve Arzulanan programı kapsamında Polonyalı ikili SzaZa özel bir konser veriyor.

Roman Polanski'nin bütün yapıtları arasında en az bilinenleri muhtemelen kısa filmleri olmuştur. Lodz'daki Ulusal Film Okulu'nda öğrenci olduğu 1958-1962 yıllarında Polanski bir dizi kısa film yaptı, bunlar arasında oyunsu teknik egzersizler niteliğindeki "Cinayet" (1957) ve "Ağız Dolusu Gülümseme", metafor yüklü "Dansı Kes" (1957) ve "Memeliler" (1962) ve Polanski'ye uluslararası ün getiren "İki Adam ve Bir Gardırop" (1958) vardı. Bu etütler Polanski'nin daha sonraki çalışmalarında araştıracağı gerçeküstü ve çoğu zaman karanlık stilin ipuçlarını sunar, aynı zamanda anlatısal dehasının ve karşılaşabileceği gaddarlık ve kötücüllükten korkmadan insan doğasının hakiki yüzünü yılmaksızın araştırmasının ilk örneklerini oluşturur. SzaZa - Szamburski / Zakrocki bu görüntülerle diyaloğa giren son derece dinamik bir soundtrack oluşturarak, bir filmde müziğin ve sesin ne kadar önemli olabileceğini gösteriyor. Krzysztof Komeda bestelerine ve bu kısa filmlerde kullanılan özgün müziğine gönderme yapan SzaZa, yeni ve özgün bir anlatı alanı yaratıyor.

Paweł Szamburski ve Patryk Zakrocki’den oluşan ikili SzaZa, gürültü ve sessizlik, pop ve çağdaş oda müziği, güzel ve çirkin, sofistike bilgelik ve naif düşüncesizlik gibi zıt kutupları harmanlıyor. SzaZa, tiyatro, film, sessiz film ve çağdaş dans için yaptıkları bestelerin yanı sıra, pek çok enstrümanı kullanarak emprovizasyon yapıyor ve Varşova müzik piyasasına 1999’dan beri aktif olarak katkıda bulunuyor.

Cinayet / Murder, 1957, 1’30’’
Ağız Dolusu Gülümseme / A Toothful Smile, 1957, 1’27’’
Dansı Kes / Break Up the Dance, 1957, 7’38’’
İki Adam ve Bir Gardırop / Two Men and a Wardrobe, 1958, 15’
Melekler Düştüğünde / When Angels Fall, 1959, 22’
Lamba / The Lamp, 1959, 7’50’’

Konser indirimli müze giriş bileti (8 TL) ile izlenebilir. Pera Müzesi Dostları'na ücretsiz. Yerler sınırlıdır ve numaralı değildir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Bu etkinlik, Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenilmektedir.

On Dokuzuncu Yüzyılda Gezgin Olmak

N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizimiz devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.

#MisafirYazılar Veri Girişi: Sevgi ve Korku Üzerine

Bilgisayarları beni kızdıran, güldüren dostlarım gibi görüyorum. Bu yüzden Behar’ın koca bir salonda dans ederek temizlik yapan robotlarını görünce, hem ıssız bir odada yalnız kaldıklarını görüp üzüldüm, hem de neşeyle dans etmelerinden keyiflerinin yerine olduğunu hissedip sevindim.

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir.