“Ve Taş Kendi Ağırlığınca Düştü”
Anadolu’da Romalı Tüccarlar ve Bankerler
Yavuz Selim Güler

Çevrimiçi Konuşma

31 Mayıs 2022 / 18:00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle hazırlanan Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisi ağırlık ve ölçü aletleri etrafında şekillenen ekonomiyi, kültürü, kültürlerarası sistem ilişkilerini, toplumsal güven dinamiklerini ve birimlerin standartlaşmasının yolculuğunu, MÖ 2. binyıldan günümüze uzanan bir süreçte uygarlıkların, tanrıların, tüccarların, usta ve çırakların gözünden keşfetmeyi amaçlıyor, dönüşümlerin ve sürekliliklerin izlenmesine olanak veriyor. Homeros’un İlyada Destanı’ndaki dizeden esinlenen “Ve Taş Ağırlığınca Düştü” başlıklı konuşma serisinde alanında uzman konuşmacılar serginin kapsadığı dönemler olan Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hititler, Helenistik Dönem; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerindeki alışveriş, ticaret, ağırlık ve ölçü sistemlerine ışık tutuyor.

MÖ 2. Yüzyılda Doğu Akdeniz’de yaşanan siyasi değişimler, Roma’nın Anadolu’daki topluluklarla ekonomik ve kültürel ilişkilerinin gelişmesine sebebiyet vermiştir. MÖ 133 yılında Pergamon Krallığı’nın Roma’ya miras bırakılması ve Asia eyaletinin kurulmasıyla birlikte Batı Anadolu, Roma’nın bir parçası haline gelmiştir. Bankerler ve tüccarlar, Anadolu’da oluşan ekonomik fırsatları değerlendirerek zenginleşmişler ve Anadolu’daki Roma’nın önemli bir parçası konumuna gelmişlerdir.

Serinin üçüncü konuşmasında Romalı tüccarların ve bankerlerin Geç Cumhuriyet ve Roma İmparatorluk Döneminde Asia eyaletindeki ticari ve finansal faaliyetleri, örgütlenmeleri ve yerel topluluklarla ilişkileri tarihi, epigrafik, arkeolojik kaynaklar ışığında değerlendirilecek.

Konuşma Pera Müzesi Youtube kanalından canlı olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlik dili Türkçedir.

Etkinlik videosuna ulaşmak için tıklayın!

Yavuz Selim Güler Hakkında
Yavuz Selim Güler, Koç Üniversitesinde Arkeoloji ve Sanat Tarihi alanlarında lisans eğitimini tamamladı. Konya, Bursa ve Burdur’da çeşitli arkeolojik araştırmalarda çalışan Güler, the British Museum ve AKMED’de (Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi) Nümismatik ve Eski Çağ Ekonomisi üzerine eğitimler aldı. 2018-2020 yılları arasında Koç Üniversitesi’nde Eski Yunanca, Latince ve Eskiçağ Tarihi ve Arkeolojisi derslerinin asistanlığını yaptı. 2020 yılında “Provincia Asia Eyaleti’nde Romalı Tüccarlar ve Bankerler” üzerine yüksek lisans tez çalışmasını tamamladı. Bir süre müze eğitimi alanında çalıştıktan sonra, 2021 yılından itibaren Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu Sorumlusu olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Formları Şekillendirmek Göçebe Gövde / Biçimlenen İdeolojiler

Formları Şekillendirmek yoğun ve belirgin bir biçimde forma odaklanan; ayrıca ideoloji ve göçebelik gibi kavramları imleyen, bunu gerçekleştirirken yerleşik formları çözümleyerek farklı ve yeni bağlamlar yaratan yapıtları bir araya getiriyor.

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm,  Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm, Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Nobel Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinde iki çarpıcı yapıtıyla yer alan sanatçı Barbara Kruger’ın yaşamı ve yapıtlarına yakından bakıyoruz.

Kartpostal Çıplakları

Çıplaklığın seyirlik halleri, Osmanlı’nın dünyasına resimlerden önce kartpostallarda ulaşır. 1890’lardan itibaren ve özellikle 1910’larda, II. Meşrutiyet’in ilanından sonraki yıllara rastlayan dönemde elden ele, kentten kente dolaştığı anlaşılmaktadır.