Yönetmen Eve Heller ile Söyleşi

Söyleşi

21 Eylül 2024 / 18.20

Pera Film, Othon Cinema ve Avusturya Kültür Ofisi iş birliği ile sunduğu Avangardın Rüyası programı kapsamında, Amerikalı yönetmen Eve Heller’ın filmlerinden oluşan bir seçki sunuyor. Aynı gün gösterilecek kısa film seçkisi Şiirsel Manipülasyonlar’ınardından Eve Heller ile bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

Eve Heller Hakkında
Avangart film yapımcısı Eve Heller, ABD'de doğdu ve burada Paul Sharits, Tony Conrad, Abigail Child, Peggy Ahwesh ve Peter Hutton gibi birinci ve ikinci nesil Amerikalı deneysel film yapımcılarıyla çalıştı. Heller, 1970'lerin sonlarından bu yana, filmin sanatsal olanakları, rüyalar, hafıza ve zamanla ilişkisi hakkında karmaşıklık ve merakla karakterize edilen eserler yarattı. Filmlerinin prömiyerleri dünyayı dolaşmadan önce düzenli olarak New York Film Festivali “Views from the Avant-Garde”da gerçekleşmektedir. Heller, ayrıca 2005 yılından beri Avusturya'da yaşıyor ve çalışıyor. 2018 yılında, deneysel film çalışmalarıyla Niederösterreich Kültür Ödülü'ne layık görüldü. En son filmi Singing in Oblivion, 2021 yılında New York Modern Sanat Müzesi'nde prömiyer yaptı ve 2022'de Viennale'in prestijli Mehrwert Ödülü'nü kazandı. Öncü “buluntu film” yapımcısı Phil Solomon'un 2019'daki ölümünün ardından Heller ve küratör Mark McElhatten, Phil Solomon'un sanatsal ve entelektüel mirasının korunması ve yaygınlaştırılmasına adanmış Phil Solomon Projesi'ni başlattı. 

Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe ardıl çeviri yapılacaktır. Konuşma ücretsizdir ve kapasite sınırlıdır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Haliç

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta. 

Giacometti ve İnsan Figürü

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu. 

Zamane Öyküleri: Cihangir <br>Özge Baykan Calafato

Zamane Öyküleri: Cihangir
Özge Baykan Calafato

Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan öykü serisi Zamane Öyküleri, Özge Baykan Calafato’nun öyküsü “Cihangir” ile devam ediyor! Bu seri, yazarların sergide yer alan fotoğraflardan esinle kaleme aldığı kısa öyküleri bir araya getiriyor.