Aklım Nerede?
Sinemada Psikiyatri

14 - 26 Eylül 2013

"Ayakların havada ve başın yerdeyken
Bu numarayı dene ve döndür, evet
Başın bir anda devrilecek
Sanki içinde hiçbir şey yokmuş gibi
Ve o anda kendine soracaksın
Aklım nerede?"
Pixies

Sonbahar sezonunu Silahlara Veda programıyla açan Pera Film, sezona Aklım Nerede? Sinemada Psikiyatri programı ile devam ediyor. Medikal iletişim konusunda uzman 121 Medikal ve Life is Film prodüksiyon şirketi işbirliğiyle düzenlenen programda zihinsel hastalıkları ve ruhsal sağlık sorunlarını çeşitli şekillerde ele alan filmler; kimi ruhsal bozukluklara tanı koymak için gerekli unsurların tespit edilmesi, doktor-hasta ilişkisi ve psikoterapi hakkında eğitim alan psikiyatri asistan hekimlerini, psikiyatrinin farklı alanlarında eğitmek için kullanılabiliyor.

Aklım Nerede? başlığınıAmerikalı alternatif rock müziği grubu Pixies'in aynı ismi taşıyan şarkısından ilham alıyor. Pixies'in çalışmaları, “Tevrat şiddeti, ensest, zihinsel hastalıklar, teşhircilik üzerine, garip, bilinç akışı şarkı sözleri koleksiyonu ve bu sözlere eşlik eden güçlü gitar, şiddetli bas ve aralıksız davul, ortaya hem aşındırıcı hem de melodik bir tarz” olarak da tanımlanabilir. Aynı şekilde, programa seçilen filmler de, insan zihni, hissetme, düşünme ve davranış biçimlerini, hem şiddetli hem de sakin yönleri ile yakalıyor.

Program, The Master, Körlük, Tek Başına Bir Adam, İçinde Yaşadığım Deri, Babadan Oğula, Masumiyetin İntiharı ve Melankoli olmak üzere yedi filmden oluşuyor. Sinema tarihinin başından itibaren, psikiyatristler filmlerin cazibesini ve gücünü anlamak için izliyor ve araştırıyorlar. Sinemacılar da psikiyatriye ilgi duydukları gibi bu gizemli dünyayı filmlerinde sık sık işliyorlar. Hem filmler hem de psikiyatri, insan düşüncesi, duygular ve davranışlara odaklanırken, bu iki konu arasında bir ilişki kurmamak imkansız. Program süresince gösterilecek birkaç film, psikiyatrist ve sinema eleştirmenlerini,filmlerin estetik değerlerinin yanı sıra tıbbi özelliklerini tartışmak ve incelemek üzere söyleşiye davet ediyor.

14 Eylül

13.00 Melankoli

16.00 İçinde Yaşadığım Deri

15 Eylül

14.00 The Master

18.00 Babadan Oğula

20 Eylül

18.00 Tek Başına Bir Adam

19.00 Melankoli

21 Eylül

13.00 Tek Başına Bir Adam

16.00 Körlük

19.00 İçinde Yaşadığım Deri

22 Eylül

14.00 Masumiyetin İntiharı

18.00 The Master

26 Eylül

17.00 Körlük

19.00 Babadan Oğula

The Master

The Master

Körlük

Körlük

Tek Başına Bir Adam

Tek Başına Bir Adam

İçinde Yaşadığım Deri

İçinde Yaşadığım Deri

Babadan Oğula

Babadan Oğula

Melankoli

Melankoli

Masumiyetin İntiharı

Masumiyetin İntiharı

Aklım Nerede?
Sinemada Psikiyatri

Programda zihinsel hastalıkları ve ruhsal sağlık sorunlarını çeşitli şekillerde ele alan filmler; kimi ruhsal bozukluklara tanı koymak için gerekli unsurların tespit edilmesi, doktor-hasta ilişkisi ve psikoterapi hakkında eğitim alan psikiyatri asistan hekimlerini, psikiyatrinin farklı alanlarında eğitmek için kullanılabiliyor.

Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan

Bu eser, çeşitli koleksiyonlardaki benzer örneklere dayanarak, 16. yüzyılda Avrupalı ressamlar tarafından sıklıkla yapılmış Mihrimah Sultan portrelerinden biridir.

 

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll <br> Murat Başekim

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll
Murat Başekim

Loş gecede çağırıyor. Beni. Beni istiyor. İşitiyorum fısıltısını. Parfümünü.Tatlı tükürüğünü. Siluet sallanıyor. Çağırıyor. Ona gitmeliyim.O kadar uzakta değil. İşitiyorum. Aşk bu. Eminim.

 

Kartpostal Çıplakları

Kartpostal Çıplakları

Çıplaklığın seyirlik halleri, Osmanlı’nın dünyasına resimlerden önce kartpostallarda ulaşır. 1890’lardan itibaren ve özellikle 1910’larda, II. Meşrutiyet’in ilanından sonraki yıllara rastlayan dönemde elden ele, kentten kente dolaştığı anlaşılmaktadır.