Bizans’a Yelken Açmak

28 Şubat - 20 Mart 2022

Pera Film, Pera Müzesi’nde açılan İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergileri kapsamındaki programı Bizans’a Yelken Açmak’ı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor.

Bizans’a Yelken Açmak, Bizans İmparatorluğu döneminden günümüze sanata ve mimariye bıraktığı etkilerle ortak bir miras olan Bizans geçmişinin yansımalarını ele alan, farklı ülkelerden 4 filmi bir araya getiriyor.

28 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan programda; sinema sanatının öncülerinden Georges Méliès'ın İmparator Justinianus’un düzenlediği bir ziyafete odaklanan 1907 yapımı filmi Justinianus’un İnsan Meşaleleri; Bizans İmparatorluğu’nun son döneminde geçen, sıra dışı anlatıma sahip tarihi bir yapım olan Bizans’ın Izdırabı; Andrey Tarkovski’nin geleneksel anlamda hikaye anlatmaktan ziyade atmosferini bir resim gibi kurduğu ve 15. yüzyıl ikona ressamı Andrey Rublev’in hayatını anlatan filmi Andrey Rublev ve Milorad Pavić’nin bir öyküsünden uyarlanan, Bizans kilise fresklerinde kullanılan mavi boyanın arayışından başlayarak bir aşk öyküsüne dönüşen Bizans Mavisi filmi yer alıyor.

Filmler, 28 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Yasal düzenlemeler gereği film gösterimlerimiz, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.

Çevrimiçi izleme rehberi için tıklayın.

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Bizans'ın Izdırabı

Bizans'ın Izdırabı

Andrey Rublev

Andrey Rublev

Bizans Mavisi

Bizans Mavisi

Bizans’a Yelken Açmak

Pera Film, Pera Müzesi’nde açılan İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergileri kapsamındaki programı Bizans’a Yelken Açmak’ı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor.

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi için, Emir Alışık’ın küratörlüğünde hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans, Bizantinizmin çoklu ve birbiriyle çakışan anlamlarını ortaya çıkarıyor. 

 “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Paula Rego İstanbul’da!

Paula Rego İstanbul’da!

Biz, yani ben ve okul arkadaşlarımdan bazıları, Paula Rego’yu biliyorduk. İtiraf etmeliyim, ben Rego’nun nereli olduğunu bilmiyordum, Portekiz’in Avrupa’nın neresinde yer aldığını da.

İdeoloji

İdeoloji

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor.

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Batılı ressamların Osmanlı konulu iç mekanda geçen gündelik yaşam resimlerine baktığımızda müzikli eğlenceler yaşama dair önemli bir detay olarak dikkat çeker. Bazen de tek figürlü resimlerde sadece müzik yapan kadınlar betimlenmiştir.