Bizans'ın Izdırabı

Yönetmen: Louis Feuillade
Fransa, 1913, 30', HDD, siyah-beyaz, sessiz film

Efsanevi Fransız yönetmen Louis Feuillade’in, Bizans İmparatorluğu’nun son döneminde geçen sıra dışı tarihi yapımı Bizans’ın Izdırabı’nda, Konstantinopolis şehrinin Osmanlılar tarafından uğradığı saldırıyı (ve sonrasındaki fethini) anlatıyor.

Bizans’a Yelken Açmak

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans'ın Izdırabı

Bizans’a Yelken Açmak

Andrey Rublev

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans Mavisi

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”