Uluslararası Efes Video Programı

26 Kasım 2016

Pera Film, Uluslararası Efes Video programına ev sahipliği yapıyor. İzmir’de yaşayan birkaç sanatçının iş birliğiyle, bu yıl ilki düzenlenen program, video sanatının güncel örneklerinden oluşan bir seçkiyi İzmir ve İstanbul’daki sanatseverlerin dikkatine sunuyor.

Sanatta teknik olasılıkların giderek artmasıyla birlikte, hareketli görüntünün farklı disiplinlerde çalışan çağdaş sanatçılar tarafından anlatılarını güçlendiren bir araç olarak kullanımı daha yaygın bir alan buluyor. Buna karşın, video sanatının başlı başına bir disiplin olduğundan yola çıkılarak, 23 sanatçının videolarından oluşan bir seçki programlandı. Gösterimde yer alan sanatçıların video işleri aracılığıyla kimliklerine, mekâna, sisteme ve çevreye dair sorgulamalarına, yapıbozumsal yaklaşımlarına, mülteci sorununa ve savaşa ilişkin eleştirel bakışlarına tanıklık edeceğiz.

Tarih: 26 Kasım Cumartesi,  17:00

Açık çağrıyla kabul edilen videolar arasından seçiciliğini Tahir Ün’ün yaptığı 50 dakikalık gösterimde yer alan sanatçılar:

Abdoul-Ganiou Dermani, Money
Aliénor Vallet, Green Azure Horızon
Anastasia Levina, Self-Portrait
Carlos Alonso Cruz Martínez, Fissure
Eija Temisevä, Unknown Identity
Fenia Kotsopoulou, Borderline
Karolien Soete, Tempus Fugit
Muriel Montini, I’m going where I am
Rrose Present, ODE Europe I, Melilla Beach 2014
Sandrine Deumier & Alx P.op, Magical Garden
Simru Hazal Civan, Siberia
Sofia Makridou & Theodora Prassa, In Between
Şinasi Güneş, Anatolia
Şirin Bahar Demirel, Life looks for life
Tahir Ün, The Game
Teresa Leung, I had a meal at Quarry Bay harbor front

Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Kuyunun Yanında

Kuyunun Yanında

Tadeusz Ajdukiewicz Doğu’yu, 1877’de, Władysław Branicki’yle birlikte çıktığı Suriye, Mısır, Türkiye ve Kırım turunda keşfetti. Bu deneyim onda derin bir etki yarattı, yaşamının sonuna kadar da Doğulu temaları kullanmayı sürdürdü. 

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu