Gizella Rákóczy: Derinliği Keşfetmek

  • 22 Kasım 2024 / 19.00
  • 1 Aralık 2024 / 15.00

Yönetmen: Anna Rákóczy
Katılımcılar: Anna Rákóczy, Mónika Zsikla, Győző Somogyi, Krisztina Szipőcs
Macaristan, 2024, 22', DCP, renkli
Macarca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Geometrik sanatın önde gelen isimlerinden Gizella Rákóczy, 1976'dan itibaren, dört kollu spirallerin hareketlerini ve seri olasılıklarını araştırmış ve ilerleyen yıllarda Fibonacci serisinin formülünü kullanarak şeffaf boyanın tonlarını katmanlaştırmaya başladığı sulu boya resimler yapmıştır. Sanatçının kızı Anna Rákóczy tarafından hazırlanan kısa belgesel, sanat tarihçisi Mónika Zsikla, ressam Győző Somogyi, sanat tarihçisi ve küratör Krisztina Szipőcs gibi katılımcıların eşliğinde Gizella Rákóczy’nin hem sanatsal mirasına hem de pek bilinmeyen kişisel dünyasına daha yakından bakma imkânı sağlıyor.

*Bu film, “Vera Molnár: Geometrinin Hazzı” belgeseliyle birlikte gösterilecektir.

dijital

Vera Molnár: Geometrinin Hazzı

dijital

Gizella Rákóczy: Derinliği Keşfetmek

dijital

Yalan Dünya

dijital

2001: Bir Uzay Macerası

dijital

Bıçak Sırtı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”: <br>Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.