Şehir

  • 21 Haziran 2019 / 19.00

Yönetmen: Merlyn Solakhan
Oyuncular: Aygen Baktır, Kahraman Baktır, Nevzat Açıkgöz, Duygu Tansı
Almanya, 1983, 60', HD, siyah-beyaz
Almanca,Türkçe; Türkçe, Almanca altyazılı 

“Kazandığın bir içgörü dünyada bir mekana, bir kalışa, bir zaman geçirişe bağlı olmalı. Biraz dünya, koku, şekil ve renk içermeli. Bunlar, içgörüleri somutlaştırır. Çünkü içgüdüleri ileten şeyler olmalı. Mekan, zaman, hep olmalı. Hakikat zamansal ve mekansaldır.

Film konuşmacı, anlatıcı değil, daha çok ifade olmak ister ve yeni bir açılıma ulaşmak için kulakların yeniden açılmasına ilham olmak ister.” – Merlyn Solakhan, Martin Manz

 

Başkasının Eli: Şehir

Şehir

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır. 

Sonsuz Paris (1959-1965)

Sonsuz Paris (1959-1965)

1960’lı yıllarda, Alberto Giacometti yaşadığı kente, Paris’e, sokaklarını, kafelerini, atölyesini ya da karısı Annette’in dairesi gibi daha özel yerleri çizerek saygısını sunmuştur, bu çizimler onun en son kitabını oluşturacaktır: Paris sans fin (Sonsuz Paris).