Yönetmen: Diyar Saraçoğlu
Türkiye, 2024, 18’, DCP, renkli
Türkçe, Arapça; Türkçe, İngilizce altyazılı
Gümüşgöze, eski adıyla Yakto, insanların çoğunlukla küçük bahçelerin içinde yer alan az katlı evlerde yaşadığı, Defne merkezinin dışında Harbiye’deki bir mahalle. Şehrin pek çok yeri gibi Gümüşgöze de 6 Şubat Depremleri’nden ciddi bir biçimde etkilenmiş. Yitirilen yaşamlar, yıkılan evler, kopan bağlar derken gündelik yaşamın kendisi “bir başa çıkma” haline dönüşmüş…Yerel yönetimden, hükümetten gelen desteklerin yokluk veya yetersizlik arasında gidip geldiği deprem sonrası günlerde Hatay’da Gümüşgöze halkı tarihten, kültüründen aldığı dayanışma pratiklerini bugün öğrendikleriyle harmanlıyor, kendi yolunu çizmeye çalışıyor.
“Yakto Terk Edilmez!” de insanların neden tüm bu yoklukların içerisinde Gümüşgöze’de kalmak istediklerini bilerek ve görerek bu sürece tanıklık etmeye çalışıyor.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)