Elçiler Evimizde

Pera Çocuk
10-12 Yaş

Osmanlı Dönemi’nde elçiler, başka ülkelerin temsilcisi olarak ziyarete gelir ve kendi ülkelerine haber götürürlermiş. Fotoğraf, 1839 yılında icat edildiği için  o dönemde ülkeye gelen elçiler gördüklerini yanlarında götürdükleri ressamlara çizdirirlermiş. Sizin de bugün evinize gelen bir elçi, bir misafir var. Göreviniz bu elçiye ülkenizi yani yaşadığınız evi gezdirmek. Elçi de giderken gördüklerini kendi ülkesindeki kişilere bir bir aktaracak. Bunun için evdeki biriyle ikili eş olabilirsiniz. Eşlerden biri ülkeyi ziyarete gelen elçidir, diğeri de ülkesini gezdirecek olan sadrazamdır. Sadrazamın ülkesi şu anda bulunduğunuz eviniz. Sadrazam önce evde bir tura çıkar ve elçiye göstermek üzere bir tema belirler. Evdeki beyaz eşyalar, sivri köşeli nesneler, açık renkli duvarlar gibi dilediğiniz temayı belirlemekte tamamen özgürsünüz ama seçtiğiniz karelerin ortak bir özelliği olmalı.Sadrazam temaya karar verdikten sonra elçinin yanına gelir. Elçi gözünü kapatır. Sadrazam elçiyi güvenli bir şekilde hiçbir yere çarpmadan ülkesinde gezintiye çıkarır. Sadrazam seçtiği temaya uygun yerlere geldiğinde durur ve elçinin sırtına iki kez dokunur. Elçi, gözünü 1-2 saniyeliğine açıp kapatır ve o anı ölümsüzleştirir, aynı bir fotoğraf makinası gibi... Sadrazam, elçiyi seçtiği 3 yere götürdükten sonra elçi gözünü açar ve gördüğü kareleri düşünerek bu 3 karenin ortak yanlarını bulmaya çalışır. Daha sonra aranızdaki rolleri değişerek oyunu tekrarlayabilirsiniz. 

İlişkili Sergi: Kesişen Dünyalar 

Resimleyen: İpek Kay
Oyun Yazarı: Neray Çeşme 

Bu program 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. Yıl dönümüne özel, dijital sergilerimizden esinlenerek hazırlanmıştır.

yükleniyor.. Yükleniyor...
yükleniyor... Yükleniyor...
yükleniyor.... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Rineke Dijkstra Bana Bak!

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı. 

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.