Fotoğrafı Boyutlandırmak
Sanatçı Atölyesi: Murat Germen

Pera Yetişkin
18+

  • 28 Şubat 2020 / 19.30

Fotoğrafı iki boyuttan üç boyuta taşımaya hazır mısınız? Kendi fotoğraflarımıza boyut katarak maketler oluşturuyoruz! Atölyede, fotoğrafın iki boyutlu gösterimine alternatif ifade biçimlerinin üretim sürecini araştırıyoruz. Maket kartonu, ahşap çıta, raptiye, ip gibi malzemeler ile fotoğrafları boyutlandırıyoruz. Fotografik temsile katman ve boyut eklemenin, izleyicinin algısını nasıl çeşitlendirip geliştirebileceğini düşünüyoruz.

Fotoğraf, gerek belgesel gerekse kurgusal içeriklerin veya salt estetiğe dayanan ve aynı zamanda güçlü mesajlar taşıyabilen eserlerin üretilebileceği bir alan sunar. Diğer yandan; iki boyutlu ve tektürel (homojen) olan fotografik baskılara farklı katmanlar eklemenin veya üç boyutlandırma eylemlerinin ise fazladan bir öyküsellik oluşturabildiğini ya da eseri oluşturan bileşenlerin farklı dizilimlerle okunmasına yol açabildiğini unutmamak gerekir.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Ve işte… Türk kahvesi!

Ve işte… Türk kahvesi!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize. 

18. ve 19. Yüzyıl Resimlerinde İstanbul’un Tarihi Yarımadası

18. ve 19. Yüzyıl Resimlerinde İstanbul’un Tarihi Yarımadası

19. yüzyıla kadar siyasi otoritenin merkezi Topkapı Sarayı, klasik Osmanlı ve Bizans mimarisinin görkemli örnekleriyle tüm imparatorluğun kalbi gibidir Tarihi Yarımada. Osmanlı İmparatorluğunu yakından tanımak isteyen her batılı, resimler yoluyla da olsa Tarihi Yarımada’yı görmelidir önce.