Nakış Atölyesi: Tekrarı İşlemek

Pera Yetişkin

  • 20 Aralık 2024 / 19.00

Hesaplar ve Tesadüfler sergisinin rehber eşliğinde gezilmesi ile başlayan atölye, Gizella Rákóczy’nin Bükülmüş Spiral eserindeki geometrik formlardan yola çıkıyor. Katılımcılar, algoritmik hesaplarla oluşturdukları desenleri, düzensizliğin içindeki kendine özgülüğü ortaya çıkarabilecek hatalar yapmaktan da korkmadan, çeşitli nakış teknikleriyle gündelik kullanım eşyaları üzerine işliyor.

Not: Herhangi bir nakış tecrübesi gerekmemektedir. 

Atölye Yürütücüsü: Melike Güven
Kontenjan: 12 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 400 TL

Etkinlik Pera Müzesi’nde gerçekleşecektir.

Melike Güven Hakkında
Gazi Üniversitesi Nakış Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Güven, yüksek lisansını Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tekstil ve Moda Tasarımı Anasanat Dalı’nda “Türk İşleme Sanatında Batı Etkisiyle Gelen Teknikler” üzerine yapmıştır. Nakış üzerine ilk araştırmalarına üniversite son sınıfta, Anadolu’nun zengin işleme tekniklerini konu alan tez çalışmasıyla başlamıştır. Şu anda Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde nakış öğretmeni olarak görev yapmaktadır ve bu sanatsal vizyonunu öğrencileriyle paylaşmayı amaçlamaktadır. Geleneksel nakış tekniklerini modern bir bakış açısıyla ele alan Melike Güven, meyve çekirdekleri, kurutulmuş çiçekler ve jüt iplikler gibi işlevini yitirmiş malzemeleri nakışla dönüştürerek özgün eserler ortaya koymaktadır.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Biçimsel Arayışlar

Biçimsel Arayışlar

Anadolu’nun halk sanatlarından yansıyan görsel birikime yönelik yoğun ilgisiyle tanıdığımız Eyüboğlu’nun bu erken dönem nü’lerinde görülen renkli dekoratif unsurlar, ünlü Fransız ressam Henri Matisse’e duyduğu ilgiyle de beslenen bir Batı-Doğu sentezi arayışını hissettirir.

Bizans’ta Akılcı Tıp

Bizans’ta Akılcı Tıp

Bizans tıp sanatı, Hippokrates ve Galen tarafından aktarılmış olan Grek-Roma tıbbı ile Bergamalı Oribasius, Diyarbakırlı Aetios, Aydınlı Aleksandros ve Aeginalı Paulos gibi hekimler tarafından sunulan yeni kavramlara dayandırılmıştır.

Bizans'ta Şifalı Bitkiler

Bizans'ta Şifalı Bitkiler

Bitkilere dair bilgi birikimi ve şifa uygulamaları yakın ilişki içindedir. Bazı köklerin toksik ve halüsinojenik doğası ve bunları koparmanın tehlikeleri, mitsel ya da büyülü bir nitelik ve güce sahip olmuştur.