20. Yüzyıl Ustalarından Baskı, Desen ve Suluboyalar

Viyana Katedral ve Başpiskoposluk Müzesi Otto Mauer Koleksiyonu’ndan Bir Seçme

2 Ağustos - 7 Ekim 2007

Pera Müzesi’nde sergilenen bu seçki, Georges Braque’tan Marc Chagall’a, Alberto Giacometti’den Egon Schiele, Pablo Picasso, Otto Dix, Wassily Kandinsky, Matisse, Gustav Klimt ve Oskar Kokoschka gibi 20. yüzyılın daha pek çok önde gelen isminin desen, suluboya ve baskılarını sanatseverlerle buluşturdu.

Bir Katolik rahibi olan Monsenyör Otto Mauer, din adamlığının yanı sıra çağdaş sanatın bütün türlerine düşkün, ileri görüşlü ve dinsel inanç ya da kökenleri ne olursa olsun tüm “avangart” sanatçılara ilgiyle yaklaşabilen, tutkulu bir koleksiyoncuydu aynı zamanda.

Modern Avusturya sanatının en dikkate değer koleksiyonlarından biri olan koleksiyonunda temsil edilen sanatçıların listesi, 1945 sonrası Avusturya sanatının bir “kim kimdir”i sanki. Mauer, klasik modernden postmoderne uzanan geniş bir yelpazeye yayılan koleksiyonuyla adeta dönemin sanat tarihinin atlası olan bir “referans koleksiyon” oluşturmaya çalıştı. II. Dünya Savaşı sırasında toplamaya başladığı eserler arasında Paris modern sanatının baş temsilcilerinin taşbaskılarıyla Alman ve Avusturyalı sanatçıların özgün yapıtları bulunuyordu. 1954 yılında kurduğu Galeri St. Stephan, Mauer’in yönetiminde 50’li ve 60’lı yıllarda Viyana’nın önde gelen avangart galerisi haline geldi; aynı zamanda uluslararası sanat sahnesinde de önemli bir saygınlık kazandı.

Otto Mauer’in sanatla ilişkisini her zaman sanatçılarla olan kişisel, hatta çoğu zaman dostça ilişkileri biçimlendirdi. Hem alımlarla hem de sanatçıların armağanlarıyla, 1973’teki ölümüne dek kesintisiz çoğaltabildiği koleksiyonu, yalnızca sürekli bir ilerlemeye bağlı sanat ilgisinin belirgin bir göstergesi değil, Avusturya modern resminin son derece öznel bir yorumu olarak da anlaşılmalıdır.

Otto Mauer Koleksiyonu yaklaşık 3000 yapıtı kapsıyor ve bugün Viyana Katedral ve Başpiskoposluk Müzesi’nde (Dommuseum) korunuyor.

Sanatçılar: Alexander Archipenko,Max Beckmann, Joseph Beuys, Margret Bilger, Leopold Birstinger, Peter Bischof, Herbert Boeckl, Geroges Braque, Marc Chagall, Otto Dix, Hans Fronis, Alberto Giacometti, Bruno Gironcoli, Roland Goeschl, Carl Hofer, Wolfgang Hollegha, Hans Hollein, Friedensreich Hundertwasser, Alexej von Jawlensky,  Wassily Kandinsky, Paul Klee, Gustav Klimt, Kiki Kogelnik, Oskar Kokoschka, Alfred Kubin, Maria Lassnig, Max Liebermann, Henri Matisse, Josef Mikl, Oswald Oberhuber, Helga Philipp, Pablo Picasso, Walter Pichler, Markus Prachensky, Arnulf Rainer, Egon Schiele, Karl Schmidt-Rottluff, Franziska Wibmer

20. Yüzyıl Ustalarından Baskı, Desen ve Suluboyalar

Yüz Yüze

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Louis Isadore Kahn (1901-1974)

Louis I. Kahn, 1901 yılında, tüm yaşamını geçireceği, çalışacağı, âşık olacağı ve yaşama veda edeceği Philadelphia’dan uzakta, Rusya’nın Pärnu kentinde Yahudi bir aileye doğar. Beş yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika’ya göç ederler.

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu.