20. Yüzyıl Ustalarından Baskı, Desen ve Suluboyalar

Viyana Katedral ve Başpiskoposluk Müzesi Otto Mauer Koleksiyonu’ndan Bir Seçme

2 Ağustos - 7 Ekim 2007

Pera Müzesi’nde sergilenen bu seçki, Georges Braque’tan Marc Chagall’a, Alberto Giacometti’den Egon Schiele, Pablo Picasso, Otto Dix, Wassily Kandinsky, Matisse, Gustav Klimt ve Oskar Kokoschka gibi 20. yüzyılın daha pek çok önde gelen isminin desen, suluboya ve baskılarını sanatseverlerle buluşturdu. 

Bir Katolik rahibi olan Monsenyör Otto Mauer, din adamlığının yanı sıra çağdaş sanatın bütün türlerine düşkün, ileri görüşlü ve dinsel inanç ya da kökenleri ne olursa olsun tüm “avangart” sanatçılara ilgiyle yaklaşabilen, tutkulu bir koleksiyoncuydu aynı zamanda.

Modern Avusturya sanatının en dikkate değer koleksiyonlarından biri olan koleksiyonunda temsil edilen sanatçıların listesi, 1945 sonrası Avusturya sanatının bir “kim kimdir”i sanki. Mauer, klasik modernden postmoderne uzanan geniş bir yelpazeye yayılan koleksiyonuyla adeta dönemin sanat tarihinin atlası olan bir “referans koleksiyon” oluşturmaya çalıştı. II. Dünya Savaşı sırasında toplamaya başladığı eserler arasında Paris modern sanatının baş temsilcilerinin taşbaskılarıyla Alman ve Avusturyalı sanatçıların özgün yapıtları bulunuyordu. 1954 yılında kurduğu Galeri St. Stephan, Mauer’in yönetiminde 50’li ve 60’lı yıllarda Viyana’nın önde gelen avangart galerisi haline geldi; aynı zamanda uluslararası sanat sahnesinde de önemli bir saygınlık kazandı.

Otto Mauer’in sanatla ilişkisini her zaman sanatçılarla olan kişisel, hatta çoğu zaman dostça ilişkileri biçimlendirdi. Hem alımlarla hem de sanatçıların armağanlarıyla, 1973’teki ölümüne dek kesintisiz çoğaltabildiği koleksiyonu, yalnızca sürekli bir ilerlemeye bağlı sanat ilgisinin belirgin bir göstergesi değil, Avusturya modern resminin son derece öznel bir yorumu olarak da anlaşılmalıdır.

Otto Mauer Koleksiyonu yaklaşık 3000 yapıtı kapsıyor ve bugün Viyana Katedral ve Başpiskoposluk Müzesi’nde (Dommuseum) korunuyor.

Sanatçılar: Alexander Archipenko,Max Beckmann, Joseph Beuys, Margret Bilger, Leopold Birstinger, Peter Bischof, Herbert Boeckl, Geroges Braque, Marc Chagall, Otto Dix, Hans Fronis, Alberto Giacometti, Bruno Gironcoli, Roland Goeschl, Carl Hofer, Wolfgang Hollegha, Hans Hollein, Friedensreich Hundertwasser, Alexej von Jawlensky,  Wassily Kandinsky, Paul Klee, Gustav Klimt, Kiki Kogelnik, Oskar Kokoschka, Alfred Kubin, Maria Lassnig, Max Liebermann, Henri Matisse, Josef Mikl, Oswald Oberhuber, Helga Philipp, Pablo Picasso, Walter Pichler, Markus Prachensky, Arnulf Rainer, Egon Schiele, Karl Schmidt-Rottluff, Franziska Wibmer

20. Yüzyıl Ustalarından Baskı, Desen ve Suluboyalar

20. Yüzyıl Ustalarından Baskı, Desen ve Suluboyalar

Pera Müzesi’nde sergilenen bu seçki, Georges Braque’tan Marc Chagall’a, Alberto Giacometti’den Egon Schiele, Pablo Picasso, Otto Dix, Wassily Kandinsky, Matisse, Gustav Klimt ve Oskar Kokoschka...

Kâhin Serenatları I Güzel İnsanlar, Sarp Dakni

Kâhin Serenatları I Güzel İnsanlar, Sarp Dakni

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ikinci çalma listesi Sarp Dakni’nin hazırladığı "Güzel İnsanlar". 

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda! <br>  Gözde İlkin

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda!
Gözde İlkin

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Resimdeki kişi, delici bir bakışla seyirciye bakarken, dörtte üç konumda resmedilmiştir. Resmin arka planı gri; boğa güreşçisinin giysisi, saçları ve başlığı ise siyahtır. Yakanın ve dantel süsün beyazı göz alıcıdır ve tenin solgun pembesi içinde, dudaklar, yanaklar ve burundaki bazı daha yoğun, küçük fırça vuruşları dikkati çeker.