Duvarların Dili

Graffiti / Sokak Sanatı

13 Ağustos - 5 Ekim 2014

Pera Müzesi yaz aylarını, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir sergiye, son yılların sanat gündemindeki en popüler konulardan biri olan "Graffiti ve Sokak Sanatı"na ayırdı. Amerika ve Avrupa’da daha önce yalnızca birkaç örneği düzenlenen sergi, "graffiti"yi “sokaktan müzeye” taşıyarak en ilginç örneklerini sunmanın yanı sıra bir tartışma platformu oluşturdu.

Roxane Ayral küratörlüğünde gerçekleşen, Amerika, Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'den de olmak üzere 20'den fazla sanatçının konuk olduğu sergide, kültürün öne çıkan isimlerinden Futura, Carlos Mare, Cope 2, Turbo, Wyne, JonOne, Tilt, Mist, Psyckoze, Craig Costello (aka KR), Herakut, Logan Hicks, C215, Suiko, Evol, Gaia, Tabone, Funk ve No More Lies gibi farklı jenerasyonlardan ve disiplinlerden isimlerin Pera Müzesi'nde boyadığı duvarların  yanı sıra Martha Cooper, Henry Chalfant ve Hugh Holland gibi fotoğrafçıların arşivlerinden ölümsüzleşmiş kareler yer aldı.

logologologo

Duvarların Dili

Duvarların Dili

Günümüzde underground (yeraltı) dönemini geride bırakan graffiti ve sokak sanatı, artık vandalizm değil küresel bir sanat akımı olarak anılıyor. Türkiye’de 1990’lardan bu yana, yükselen...

Video

Sokaklar Bizden Sorulur!
Hayat, Sanat, Müzik

Çeşitli türlerden ve farklı temalara sahip filmleri içeren seçki, tek yol olan “sokak”la insanlığın kurduğu kalıcı ilişkileri ele alıyor. Yaşamaktan hayatta kalmaya, yaratmaya ve icra etmeye, yaşatmaya, dinlemeye ve hareket etmeye dair her bir film çeşitli özgül açılardan sokağa bakıyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Programı

Pera Müzesi Öğrenme Programları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında “Kahve Molası”, “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar”, “Duvarların Dili” adlı dijital sergilerden esinlenerek 4-6, 7-9, 10-12 gibi farklı yaş gruplarına uygun, evde ebeveyn ve çocukların birlikte zaman geçirebilecekleri eğlenceli oyun ve etkinlik önerileri sunuyor. 

Birbirini anlamak mümkün mü? <br>  Berlinde De Bruyckere

Birbirini anlamak mümkün mü?
Berlinde De Bruyckere

İki insan figüründen oluşan heykelde, figürler sanki aralarında fısıldaşıyormuş gibi, birbirine dolanmış ya da iyice eğilmiş halde, başlarından aşağı sarkan çiçek desenli bir battaniyenin altında dikilmektedir. 

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir.