Çarlık Rusyası'ndan Sahneler

Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri

4 Kasım 2010 - 20 Mart 2011

Çarlık Rusya’sından Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri sergisi, İstanbul'da ilk kez sergilenen bir dizi başyapıtı sanatseverlerle buluşturmanın yanı sıra, Rus gerçekçi resimleri üzerinden, Rusya tarihinin bir dönem kesitini de sundu.

"Rus ruhu"; edebiyatta, müzikte ve güzel sanatlarda aşk, acı ve ölümün kol gezdiği bir duygu dünyası olarak işlenmiştir. Gündelik yaşam resimlerine 1860'lardan sonra gerçekçi eğilimler hâkim olur. İlerici ressamlar, çağın can alıcı sorunları olan sosyal adaletsizlik, serflik (1861'e kadar Rusya'da köylüler büyük toprak sahiplerinin mülkü sayılıyordu), çocuk işçiliği, kadınların hor görülmesi, yoksulluk gibi konuları işlemeye başlar. Gündelik yaşam artık sanatçıların ilgi alanına girmiştir.

1870'ler ve özellikle de 1880'lerden sonra resimlerde daha olumlu bir hava esmeye başlar, acılarla dolu dünyadan yavaş yavaş çıkılır. Halk artık kurban değil, güçlü bir öznedir. Folklora, halkın doğa ve evren anlayışını şiirsel bir anlatımla betimlemeye önem veren bir eğilim belirir. Toplumsal sorunlar bütünsellikleri içinde ele alınır; artık suçlama değil tahlil vardır.

Repin'den Makovski'ye, Yaroşenko'dan Şişkin'e ve dönemin daha pek çok ünlü sanatçısına yer veren sergi, dönemin Rusyası'nı hemen her yönüyle anlatırken, ele aldığı konular ve tiplemeleriyle, sanatseverlere Nikolay Gogol, Fyodor Dostoyevski gibi büyük Rus yazarlarının eserlerini okuyormuşçasına ayrı bir keyif de verdi.

Sanatçılar: Abraham Arhipov, Nikolay Bogdanov-Belski, Nikolay Dmitriyev-Orenburgski, İvan Endogurov, Pavel Fedotov, Firs Juravlev, Akim Karneyev, Nikolay Kasatkin, Aleksey Korzuhin, Nikolay Koşelyev, İvan Kramskoy, Arhip Kuindji, Nikolay Kuznetsov, Karl Lemoh, Konstantin Makovski, Vladimir Makovski, Vasiliy Maksimov, Aleksandr Morozov, Grigoriy Myasoyedov, Mihail Nesterov, İvan Pelevin, Vasiliy Perov, Nikolay Pimonenko, Vasiliy Polenov, A. Popov, İlya Repin, Konstantin Savitski, Aleksey Savrasov, Grigoriy Sedov, Valentin Serov, Leonid Solomatkin, Vasiliy Surikov, Nikolay Sverçkov, İvan Şişkin, Aleksey Venetsianov, Valeri Yakobi, Nikolay Yaroşenko, Kapiton Zelentsov

Çarlık Rusyası’ndan Sahneler

Çarlık Rusyası’ndan Sahneler

Çarlık Rusyası'ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri sergisi, İstanbul'da ilk kez sergilenen bir dizi başyapıtı sanatseverlerle buluşturmanın yanı...

Modernite  Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Modernite Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Louis Isadore Kahn (1901-1974)

Louis Isadore Kahn (1901-1974)

Louis I. Kahn, 1901 yılında, tüm yaşamını geçireceği, çalışacağı, âşık olacağı ve yaşama veda edeceği Philadelphia’dan uzakta, Rusya’nın Pärnu kentinde Yahudi bir aileye doğar. Beş yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika’ya göç ederler.

Stephen Chambers "Büyük Ülke"

Stephen Chambers "Büyük Ülke"

Kraliyet Sanat Akademisi, Stephen Chambers’a Ana Galeriler’in Weston Salonları’nda düzenlenecek, temalı bir sergi için yeni işler üretme fırsatı sunduğunda sanatçı baskıya ve onun sunduğu imkânlara yöneldi.