15 Haziran - 17 Eylül 2023
Dünyanın en eski kült alanı olabileceği düşünülen Göbeklitepe ve çevresini belgeleyen bir fotoğrafçı Isabel Muñoz. Fotoğrafları, bu büyülü alandaki bilinmeyeni, gizem ve sanat eseri arasında gidip gelen sanrılı görüntüleri, sersemletici kalıntılar ve anıtsal megalitleri kaydetmekle yetinmiyor, bu görkemli sahnelerin önünde eğiliyor adeta.
Bu görüntüler karşısında, sadece estetik bir olayın değil, her seferinde yenilenen tutkusuyla “öte dünyanın bekçileri”yle yakınlığımıza tanıklık eden bir anlatının karşısında buluyoruz kendimizi. Isabel Muñoz’un fotoğrafları, imgelerin ardındaki yeni gün yüzüne çıkmış hikâyeleriyle davetli olduğumuz bir şenlik, bizi uzak atalarımıza bağlayan toplu bir kutlamadır.
Farklı kültürlerin doğasını, estetiğini, yaşam biçimlerini keşfetmeyi ve yansıtmayı seven, Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından Göbeklitepe, Karahantepe ve Sayburç’u fotoğraflayan Muñoz, bu çok etkilendiği görkemli bölgede, gizem, köken ve sonsuzlukla ilgili soruların peşinden gidiyor.
Eser Künyeleri
Göbeklitepe, 2022
Arşivsel Pigment Baskı I Archival Pigment Print
40 x 60 cm
Isabel Muñoz izniyle I Courtesy of Isabel Muñoz
Nevali Çori, 2022
Arşivsel Pigment Baskı I Archival Pigment Print
200 x 134 cm
Isabel Muñoz izniyle I Courtesy of Isabel Muñoz
Şanlıurfa Yenimahalle, 2022
Arşivsel Pigment Baskı I Archival Pigment Print
200 x 134 cm
Isabel Muñoz izniyle I Courtesy of Isabel Muñoz
Karahantepe, 2022
Cam üzerine UV baskı, 24 karat altın varak
64 x 64 cm
Isabel Muñoz izniyle I Courtesy of Isabel Muñoz
İş birliğiyle;
3 Boyutlu Gezin!
Sergiye eşlik eden yayında İspanya’nın Türkiye Büyükelçisi ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı sunuşlarıyla birlikte küratör François Cheval’in kapsamlı metni, Yekhan Pınarlıgil’in fotoğraf pratiğinin ışıkla ilişkisi ve sanatçının arkeolojik alanları ele alışında hafızanın rolüne dair kaleme aldığı yazısı ve Merve Akar Akgün’ün sanatçıyla gerçekleştirdiği bir söyleşi yer alıyor.
Çocuklar, okula dönüş heyecanını eğlenceli ve sanat dolu aktivitelerle karşılıyor.
Disiplinlerarası bir anlayışla kurgulanan atölyelerin tümü, ilhamını kadim insanlık tarihinin esrarengiz bilinmezliğinden alırken dans, hikâye anlatımı, nakış, bir arada yaşam ve yapay zekanın sanatta kullanımı gibi farklı alanlara yoğunlaşıyor.
Isabel Muñoz, dünyanın çeşitli coğrafyalarından insanları ve kültürleri konu alan etkileyici monokromatik portreleriyle tanınan, çalışmaları dünya çapında çok sayıda galeri ve müzede sergilenmiş İspanyol bir fotoğrafçı. Bana göre Muñoz'un fotoğraflarının uluslararası alanda bu denli önem taşımasının başlıca nedeni, özellikle farklı kültürlerin doğasını ve estetiğini yansıtmak üzere çektiği portrelerinde kendini gösteren olağanüstü yeteneği.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)