Sıradışı Minas

Kütahya Çini ve Seramiklerinde Esin ve Yeniliğin Hikayesi

Minas Avramidis (1877-1954), çini üretiminin Beylikler Dönemi’den itibaren devam ettiği Kütahya’nın sıradışı çini ve seramik ustalarından biriydi. Geleneksel çini zanaatının her alanında hünerli olan Minas’ın hayalgücü, yaratıcılığı ve merakı,  eşsiz üretimlerine olanak sağlıyordu.  

Minas’ın esin dünyasının en etkileyici örneklerinden biri, 1910’lu yıllarda yaptığı Genovefa Hikâyesi tasvirli tabak serisidir. Minas bu seride, inanç ve sadakat gibi konuları temel alan anlatıdan ilham alır. Hikâyeyi, 19. yüzyıl sonlarında Karamanlıca yayımlanan tefrikasından okumuş ve Sotiris Christidis’in yaptığı, Rum mahalle kahvehanelerinde yaygın olarak yer bulan bir taşbaskıda görmüş olmalıdır. Kütahya’nın köklü çinicilik geleneğinin renk, bezeme ve formlarından yola çıkarak kendi özgün üslubuyla,  geleneği ve yeniliği ustalıkla harmanlayan Minas, Kütahya çini ve seramiklerine kendine has bir ifade kazandırır. 

Sıradışı Minas sergisi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan eserlerle 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında Kütahyalı ustaların, kaybolmaya yüz tutmuş çiniciliği canlandırma çabalarını bir usta ve bir eser grubu üzerinden inceliyor. Kütahyalı Minas Avramidis ve onun Genovefa Hikâyesi tasvirli seramik tabak serisi üzerinden usta-çırak ilişkisi, gelenek ve yenilik, seri üretim ve zanaat kavramlarını ele alıyor. Kütahya çini ve seramiklerine dair yerleşmiş imgeleri sorgularken, 20. yüzyılın ikinci çeyreğinde Kütahya, Atina, Selanik ve Kudüs’e dağılan ustaların hikâyelerine de ışık tutuyor. 

 

Eser Künyeleri

Sotiris Christidis
Genovefa Hikâyesi (3. Sahne), 1900-1902
Renkli Taşbaskı
71.4 × 60 cm
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Arşivi

Minas Avramidis
Tabak, 1910-1915
Seramik
35.5 × 5 cm
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu

Vazo, 1930-1940
Fabrika: Atina Kutahia Seramik Şirketi Fabrikası
Seramik
16 cm
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu

Tabak, 1920-1930
Atölye: Kubbetü’s Sahra Atölyesi (Kudüs)
Seramik
22.5 cm
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu

 

Gelecek Hatıraları

Gelecek Hatıraları

Geleceği hatırlamaya çalışıyorsun. Tarihi bir saraydaki çini panoya resmedilen kuş duvarda yerini almış. Bir kilise ve caminin çinileri tuvallere boyanmış. Yüzlerce yıllık bir seramik tabağın deseni kadife bir perdede karşına çıkıyor. Eski bir vazonun kırık çiçekleri artık birer heykel. Yeşil bir bitki yapraklarını gündüz açıp gece kapatıyor.

Modernite  Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Modernite Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.