Chelsea Kızları

  • 21 Haziran 2014 / 15.00
  • 22 Haziran 2014 / 14.00

Chelsea Kızları, 1966, 204’
16 mm film, siyah beyaz ve renkli, sesli
16 mm’den DVD’ye transfer
The Andy Warhol Museum, Pitssburgh Koleksiyonu
Katkı The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.
©
2014 The Andy Warhol Museum, Pittsburgh, PA, bir Carnegie Institute Müzesi
Tüm hakları saklıdır.

1960’larda yapılan ve ana akım tarafından belli bir oranda kabul edilmiş ilk “underground” filmlerden biri olan Chelsea Kızları (New York’ta çok başarılı oldu, Los Angeles ve San Francisco’da gayet iyi karşılandı, Chicago ve Boston’da yasaklandı), Warhol’un çevresindeki “süperstar”lara uzun uzun, gözünü kırpmadan bakan bir film oldu; New York’ta uzun yıllardır yazarlar, sanatçılar ve bohemlerin gözde mekanı olan, kötü şöhretli Chelsea Hotel’deki odalarında bu süperstarlar kamera karşısına geçti. 3 saat süren filmde, Brigid Berlin (Düşes), Nico, Mario Montez, Ondine (Papa), Ingrid Superstar, International Velvet, Rene Richard, Eric Emerson, Gerard Malanga, yönetmen Marie Menken, Ari Boulogne (Nico’nun oğlu), müthiş görünümlü genç Mary Woronow –“The Exploding Plastic Inevitable”da The Velvet Underground’la birlikte dans etmişti- ve başkaları rol alıyor. Film bölünmüş ekranda, aynı anda iki projeksiyon makinesinden ve yer değiştiren ses kayıtlarıyla gösterilmiş, siyah beyaz ve renkli çekimlerden oluşuyordu.

Yeraltından Filmler<br/>Andy Warhol + Lou Reed

Chelsea Kızları

Yeraltından Filmler<br/>Andy Warhol + Lou Reed

Vinil

Yeraltından Filmler<br/>Andy Warhol + Lou Reed

Seslerin Senfonisi: The Velvet Underground ve Nico

Chelsea Kızları

Haliç

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta. 

Giacometti ve İnsan Figürü

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu. 

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Ev Sahibi <br>  Hakan Bıçakcı

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Ev Sahibi
Hakan Bıçakcı

Pera Müzesi Blog, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) işbirliğiyle, “Gece Yarısı Korku Hikâyeleri” isimli yeni ve tüyler ürpertici bir hikâye dizisi sunuyor.