Mostar’ın 8 Sorununa 8 GIF

09 Ekim 2015

Zaman, mekan fark etmeksizin üreteni buluyor; üretileni sunarak başkalarına ilham vermesini arzuluyoruz” diyerek kendilerini tanıtan N’olmuş ekibi, Pera Müzesi Blog için hazırladıkları bu ilk yazılarında Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar sergisindeki “Kentsel Hayali Mostar 2014” eserlerini inceliyor.

Köprüsüyle tanıdığımız şehir Mostar’da 1985 yılında doğan Mela Žuljević çağdaş Bosna-Hersek sanatının başarılı temsilcilerinden. “Abart” sanat topluluğunun kurucularından olan ürün tasarımcısı Mela çokça grafik işlere imza atıyor. Bizim ilgimizi çeken işi 2014 yılında yüksek lisans final projesi olarak hazırladığı “Urban Imaginary Mostar 2014” (Kentsel Hayali Mostar 2014) oldu. Sanatçı bu seride kent siyaseti çerçevesinde aşırı yapılaşmadan çevre kirliliğine, global kültürün olumsuz etkilerine 8 farklı konuya 8 GIF’le dikkat çekiyor.

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim alan Mela Žuljević, Bosna-Hersek’in tarihine ve sosyal konulara ilişkin işler ortaya koyan tek sanatçı değil. Onun gibi yaklaşık 2.500 öğrenci bu başarılı akademide yetişirken içlerinden bir kısmı uluslararası sanat dünyasında kendini gösteren işlere imza atmış. Şimdi bu akademinin lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin ve mezunlarının resim, heykel, baskı, grafik ve ürün tasarımı gibi çeşitli mecralarda ürettikleri işleri Pera Müzesi’nde.

80 civarında sanatçının 120 çalışmasını görebildiğiniz Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar sergisi Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nden Prof. Aida Abadžić Hodžić’in küratörlüğünde 4 Eylül - 1 Kasım 2015 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluştu.

Günümüz İmgeleri

Günümüz İmgeleri Günümüz İmgeleri

Gerçekler Acıtır!   Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Gerçekler Acıtır! Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.

Kimliğin Parçaları

1972 yılında Bosna-Hersek’teki ilk Güzel Sanatlar Akademisi olarak kurulan Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi kuruluşundan bu yana Saraybosna çağdaş sanatının en önemli temsilcilerinden biri oldu.

Buram Buram Kahve Kokan 17 Instagram Hesabı

Kahve o kadar uzun zamandır bizimle ki, onsuz bir sosyal yaşamı düşünmek güç. Hatta sanki onunla hiç tanışmasaydık da “Bu hayatta bir şey eksik ama adını koyamıyorum.” gibi bir hisse kapılırdık. Şakası bir yana, sizce nasıl oldu da kahve insanlık tarihinin farklı dönemlerinde hep kendine has bir yer edinmeyi ve gündelik yaşamımızda bu denli kök salmayı başardı?