İnan Bana Ben Bir Sanatçıyım
Adrian Paci

Sanatçı Konuşması

24 Şubat 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Adrian Paci ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Konuşma, sanatçının sergide yer alan Piktori videosunun yanı sıra diğer videolarından da örnekler sunarak eserlerinde ön plana çıkan hareketlilik, yerinden olma, nostalji ve sistemin içinde sanatçı figürünün yeri gibi temalara odaklanacak.

Adrian Paci, sürgün tecrübesiyle yöneldiği video üretiminde ayrılık ve adaptasyon temalarıyla ön plana çıkar. Kişisel tecrübesinin dışında, kimlik meselesinin sosyo-ekonomik şartlar altında nasıl koşullandığını ortaya koyar. Bunun yanı sıra 21. yüzyılın küreselleşme, göç, sömürü ve kültürel kimliklerin değişimi gibi temalarını tekrar tekrar kullanır.

Arnavut sanatçı Adrian Paci, 1969 yılında İşkodra’da doğar. 1987 – 1991 yılları arasında Tirana Sanat Üniversitesi’nde eğitim alır. 1995’ten 1997 yılına kadar İşkodra’da sanat tarihi dersleri verir. 1990’ların sonunda realist resimden uzaklaşarak fotoğraf çekimi ve videoya yönelir. Aynı dönemde Arnavutluk’taki politik olaylar ve ayaklanmalardan kaçarak Milano’ya yerleşir.

Kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda kişisel sergi düzenler, seçili sergileri arasında Padiglione d’Arte Contemporanea – PAC, Milano (2014); Jeu de Paume, Paris (2013); National Gallery of Kosovo, Prishtina (2012); Kunsthaus Zurich, Zürih (2010) ve MoMA PS1, New York (2006) yer alır. 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi, Venedik Bienali (2014); 48. Ve 51. Venedik Bienali (1999 ve 2005) ve 15. Sydney Bienali’ne (2006) katılır. Eserleri Metropolitan Müzesi, New York; MoMa, New York; Centre Pompidou, Paris; Israil Müzesi, Kudüs; MAXXI, Roma; Moderna Museet, Stokholm ve Solomon Guggenheim Vakfı, New York gibi birçok kamu ve özel koleksiyonda yer alır. Accademia Carrara di Belle Ari Bergamo ve IUAV Venedik’te ders vermiş olan Paci halen Nuova Accademia di Belle Arti NABA Milano’da resim eğitmenliği yapmaktadır.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Süreli Sergi

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir. 

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır. 

Bir Sanatçının Başarısı

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.