29,9 km Söyleşileri
“Su Çizgisi” ve “Rantİstanbul”

Çevrimiçi Söyleşi

20 Haziran 2021 / 18:30

Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar), konferansı kapsamında düzenlenen 29,9 km başlıklı video programının etkinlikleri, “Su Çizgisi” ve “Rantİstanbul” videolarının söyleşi ve performanslarıyla devam ediyor. Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar’ın ortak üretimi Su Çizgisi videosu, uluslararası ticaret, kaya midyeleri ve ticaret gemilerinin altındaki kırmızı bölgenin ilişkisini inceliyor. Etkinliğin ilk bölümünde, Su Çizgisi videosundan yola çıkarak, Gökhan Kodalak’ın katılımıyla, doğanın ya da insanın yüceltildiği çift yönlü hiyerarşik düşünce yapıları yerine "hemzeminlik" ve "hemhallik" kavramlarını kullanarak varlıklarla ilişkilenme tarzımız ele alınacak. Etkinliğin ikinci yarısında ise Devrim CK, Alper Şen ve Mahir Duman, İstanbul’un kentsel dönüşüm sürecine mekânsal ve toplumsal açıdan yaklaşan Rantİstanbul videosunu temel alarak, İstanbul’un rant ekonomisine bugünden bakan video/ses performansı gerçekleştirecek.

Videoları Pera Müzesi Youtube kanalından izleyebilirsiniz:

Su Çizgisi

RantIstanbul

Program

18.30 Su Çizgisi
Gökhan Kodalak, Aslı Uludağ, Kerem Ozan Bayraktar

19:15 Rantİstanbul
Devrim CK, Alper Şen 

Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğin dili Türkçedir. Katılım için rezervasyon gereklidir.

Rezervasyon Formu

Gökhan Kodalak, Pratt Enstitüsü ve TU Delft'te mimarlık ve felsefe dersleri veriyor. Cornell Üniversitesi'nde doktora yaptı. Aboutblank mimarlık ofisinin kurucularından.

Aslı Uludağ, School of the Art Institute of Chicago’da güzel sanatlar lisans eğitimi ve Goldsmiths, University of London’da araştırma mimarisi yüksek lisans eğitimi aldı. Sanatsal üretimleri Ukrainian Institute of Modern Art, Pera Müzesi ve 5. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilendi. Araştırmalarında varlıklar arası ilişkileri düzenleyen mimari, tekno-bilimsel ve hukuki yapıları inceliyor. Pratiğinde bu yapıların mekân, madde, zaman ve anlatılarına müdahalelerde bulunabilecek araçlar üretiyor. Güncel araştırması Büyük Menderes Grabeni’ndeki jeotermal enerji yapılaşmasının çevreye, özellikle incir ve zeytin ağaçlarına olan etkisine ve bölgede süren yerel direnişe odaklanıyor.

Kerem Ozan Bayraktar, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimini tamamladı. Son dönemde SAHA Studio, Berlin Senate Artist Residency programı ve İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı’na katılan Bayraktar geniş bir temsil nesnesi yelpazesiyle, doğal ve yapay varlıkların başkalaşımlarına, sınırlarına, çöküşlerine ve onları kavrama yöntemlerimize yoğunlaşan çalışmalar gerçekleştirir. Dijital medya ve sanat teorisi üzerine dersler veren Bayraktar, farklı kültür kurumlarında sergi, performans, gösterim ve seminerler gerçekleştirme, basılı ve çevrimiçi yayınlarda metinler yazmaktadır.

Devrim CK, İstanbul müzik sahnesinde kült statüsüne sahip müzik grubu Siya Siyabend'in kurucu üyelerinden biri. Albümleri ve sokak performansları büyük ölçüde belgesel filmlerle işlendi. Grup ayrıca Fatih Akın’ın filmi İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek’de yer aldı. Devrim CK görsel pratikleri ve örgütsel çalışmalarıyla kültürel aktivizme dayalı çeşitli projelerde yer aldı ve aynı zamanda birçok projeyi başlattı. GIF'lerden hızlı bir şekilde düzenlenmiş kısa videolara, ses-tepkisel görsellerden dijital görsel işitsel tekniklere kadar oldukça geniş bir medya yelpazesinden yararlandı. Şu anda yapay zeka kavramları ve üretken sanatın minimalist-geometrik formları üzerine çalışıyor. Sanatçı, pratiğinde gündelik hayatın döngüsel anlarının ve kamusal alanda izlerini bırakan geçici düşünce ve işaretlerin izini sürüyor. Yakın zamanda, arkadaşlarıyla birlikte STUDIO B7 projesini kurdu. 

Alper Şen, ODTÜ'de siyaset bilimi okudu. 2007’de Hakkari’den Ankara’ya Kağıtçılar adlı belgeseliyle uluslararası film festivalleri ve sergilerde yer aldı. 2012 yılında Depoİstanbul'da ve Amed Sanat Galerisi'nde Oktay İnce ile birlikte Ateş ve Düğün video sergisini gerçekleştirdi. 2014–2019 yılları arasında Artıkişler Kolektifi’nin yürütmüş olduğu İstanbul'un Artığı isimli görsel araştırma sonucunda yaptığı Atık Sözlüğü (2019) belgeseli çeşitli festivallerde ve sergilerde gösterildi. 2000 yılından beri kentsel dönüşüm, çevre, göç, emek, toplumsal mücadele ve bellek gibi alanlar üzerine sanatçılar ve akademisyenlerle birlikte Türkiye'de ve yurtdışında sergilenen çeşitli videolar ve belgeseller yaptı, atölyeler gerçekleştirdi.

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır. 

Gerçekler Acıtır!   Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Gerçekler Acıtır! Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.

Akışkan Rego

Akışkan Rego

Her ne kadar Rego, geç de olsa, çağının öncü feministlerinden biri olarak kabul edilmişse de, cinsel akışkanlığı ele alışıyla ilgili çok az şey yazılmıştır. Hatta çizim ve resimlerindeki sado-mazoşist akım, partiarka ile sömürülen kadın arasındaki klasik çatışmanın bir okuması olarak anlaşılmıştır. Türkiye ve Almanya’daki ilk müze sergileri, Rego’nun toplumsal cinsiyet ve kimlik hakkında sanıldığının çok ötesinde akışkan bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor.