Elektronik Köprüler
Elektronik Müzik, Gürültü ve Anlatı
Başar Ünder, Ümit Üret

Konuşma

20 Aralık 2019 / 18:30

Pera Müzesi “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisiyle, bu kez elektronik müziğin etkileşime geçtiği diğer alanları keşfe çağırıyor!

İstanbul’da kurulan müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle hayat geçirilen “Elektronik Köprüler”, teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği farklı mesele ve alanları odağına alıyor. Serinin Aralık ayı etkinliğinde Başar Ünder elektronik müzik, gürültü ve anlatı konularına eğilecek.

Başar Ünder'in sanatsal üretimine dair benimsediği kavramsal tema ve yöntemlerini, oyun, film gibi alanlarla kurduğu ilişki bağlamında tartışmaya açtığı bu sanatçı sunumu, bağımsız müzik, gürültü ve politika bağlamında çalışmalarını sürdüren müzikolog Ümit Üret'in katkılarıyla bir söyleşi ve canlı performans kurgusuyla gerçekleşecek.

18:30     Konuşma, Başar Ünder ve Ümit Üret
20:00     Performans, Başar Ünder

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilen konuşma ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır. Konuşma Türkçedir.

Başar Ünder, 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. 2006 yılında UNESCO Aschberg Bursaries for Artists fonu desteği ile IMEB - Institut International de Musique Electroacoustique de Bourges’da misafir besteci (artist-in-residence) olarak çalışma fırsatı buldu. 2010 yılında İTÜ MİAM - Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Ses Mühendisliği ve Tasarımı dalında yüksek lisans derecesini aldı. 2014 yılında 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Annemin Şarkısı filmi için bestelediği müziklerle En İyi Müzik ödülüne layık görüldü. Aynı yıl Diving adlı eseriyle Sub Rosa tarafından yayınlanan Anthology of Turkish Experimental Music 1961-2014 albümünde yer aldı. 2017 yılında Avrupa Film Akademisi (EFA) üyesi oldu. 2018 yılında Estalagem Da Ponta Do Sol Residency For Contemporary Music And Electronics programına kabul edildi. Ünder, 2018 yılı Güz dönemi itibarıyla Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi ve araştırma grubu yöneticisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

ÆVOM nedir?
ÆVOM İstanbul’da kurulan, farklı mekânlarda kültür sanat ve müzik etkinlikleri gerçekleştiren sınırsız ve aidiyetsiz bir kolektiftir.

Mangala Oyunu

Mangala Oyunu

Doğu’ya özgü giysileri içindeki bu üç figür, egzotik bir manzara önünde nargile içip mangala oynarken görülüyor. 1739 tarihli kraliyet koleksiyonları envanterleri, bu grubun üyelerini sarayın haremağası Matthias ve iki odalık olarak tanımlıyor.

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Kendine Ait Bir Saha

Kendine Ait Bir Saha

Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ilk yazılarında Yeni Nesil Kraliçeler: Bir Zanzibar Futbol Öyküsü belgeselini ele alıyor. Serinin bu ilk yazısı Denzi Deng’in kaleminden!