José Sancho

Sanatçı Konuşması

25 Mayıs 2017 / 18:30

Pera Müzesi “José Sancho: Erotik Doğa” sergisi kapsamında 25 Mayıs Perşembe günü José Sancho ile bir sanatçı konuşması düzenliyor. Konuşmada José Sancho'ya küratör Mária Enriqueta Guardia Yglesias ve Kosta Rika eski Kültür Bakanı Carlos Echeverría eşlik ediyor. Söyleşi öncesinde Carlos Echeverría Kosta Rika sanatı üzerine bir de sunum gerçekleştirecek.

Kosta Rika’nın en önemli heykeltıraşlarından José Sancho, eserlerinde çok geniş bir yelpazeye yayılan temalar izler ama doğa vazgeçilmez çıkış noktasıdır. Doğduğu topraklardaki Hispanik ve Kolomb öncesi sanattan da etkilenen ve bu etkiyi yeni bir okumayla sunan sanatçı, farklı malzemeleri ustalıkla kullanır; ahşap, granit, mermer, bronz, demir levhalar ve buluntu nesneler, ele aldığı hayvan formları ve sayısız dişilik temsilini yeniden yaratmasını sağlar.

José Sancho Hakkında
Sancho Benito 18 Nisan 1935’te, Kosta Rika’nın Puntaneras bölgesinde dünyaya geldi. Ailesi başkent San José‘ye taşınmasıyla birlikte Kosta Rika Lisesi ve Kosta Rika Üniversitesi İktisadi Bilimler Okulu’nda lisans eğitimi, Istituto per la Ricostruzione Italiana’da sanayi ekonomisi alanında yüksek lisans eğitimi aldı. 1982 yılına dek ekonomi alanındaki kariyerini devam ettirdi. 1974 yılında ilk heykelini yapan sanatçı, 1982’de ekonomi alanındaki kariyerine son verip kendini tamamen heykele adamaya karar verdi. Bitki, hayvan ve kadın figürlerinin yanı sıra anıtsal eserleriyle de tanınan Sancho, 2014 yılında Kosta Rika Üniversitesi’nde hayvansı temalar taşıyan granit, demir ve mermer dokuz esere ev sahipliği yapan Heykel Gezinti Alanı‘nı açtı.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İspanyolcadır, simültane tercüme yapılacaktır.

Süreli Sergi

José Sancho

Kosta Rika’nın en önemli heykeltıraşlarından José Sancho, eserlerinde çok geniş bir yelpazeye yayılan temalar izler ama doğa vazgeçilmez çıkış noktasıdır. 

José Sancho

Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan

Bu eser, çeşitli koleksiyonlardaki benzer örneklere dayanarak, 16. yüzyılda Avrupalı ressamlar tarafından sıklıkla yapılmış Mihrimah Sultan portrelerinden biridir.

 

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer <br> Galip Dursun

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer
Galip Dursun

Biraz önce, yolcu salonunda vapurun hareketini beklerken aklıma bir oyun geldi. Küçükken evde, buradan epey uzakta ve geçmişte kalmış ülkemde oynadığımız, nasıl oynadığımızı bile hatırlayamadığım bir oyun. Vapura binmek için bekleyen kalabalığın arasında kendimi olduğumdan bin kat daha yalnız hissettiren cinsten. 

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Çiftdüşün Çiftgörü sergimiz George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim buldu ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.