Anadolu Ağırlıkları ve Kültürel Miras Semineri

Seminer

14 Aralık 2024 / 10.30

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılara yönelik Anadolu Ağırlıkları ve Kültürel Miras Semineri sunuyor. Antik çağ ölçü aletlerini kültürel miras çalışmaları çerçevesinde ele alan seminer, koleksiyonun sunduğu tematik perspektifle koruma ve kültürel mirasa yeni bakış açıları kazandırmayı amaçlıyor. Bir gün sürecek yoğun program, seminer ve atölye çalışmalarından oluşuyor. 

Programın ilk bölümünde, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu ve bu çerçevede yapılan kültürel miras çalışmaları inceleniyor. İkinci bölümde, arkeolojik eserler özelinde kültürel varlık kaçakçılığı, geçmişten günümüze örnekler ve vaka analizleriyle değerlendiriliyor. Üçüncü bölümde ise sanat suçları bağlamında arkeolojik kültür varlıkları ele alınıyor. Programın uygulamalı kısmında, dünya genelindeki güncel veri tabanları ve erişilebilir koleksiyonlar üzerinden Anadolu kökenli kültür varlıklarının envanter durumları analiz ediliyor. 

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Seminer, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleşecektir. Program ücretsizdir ve Türkçedir. Şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını karşılamaları gerekmektedir.

Süreli Sergi

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu. 

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan

Bu eser, çeşitli koleksiyonlardaki benzer örneklere dayanarak, 16. yüzyılda Avrupalı ressamlar tarafından sıklıkla yapılmış Mihrimah Sultan portrelerinden biridir.

 

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll <br> Murat Başekim

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll
Murat Başekim

Loş gecede çağırıyor. Beni. Beni istiyor. İşitiyorum fısıltısını. Parfümünü.Tatlı tükürüğünü. Siluet sallanıyor. Çağırıyor. Ona gitmeliyim.O kadar uzakta değil. İşitiyorum. Aşk bu. Eminim.

 

Kartpostal Çıplakları

Kartpostal Çıplakları

Çıplaklığın seyirlik halleri, Osmanlı’nın dünyasına resimlerden önce kartpostallarda ulaşır. 1890’lardan itibaren ve özellikle 1910’larda, II. Meşrutiyet’in ilanından sonraki yıllara rastlayan dönemde elden ele, kentten kente dolaştığı anlaşılmaktadır.