Arzuyu İnşa Etmek
Jasmina Cibic

Sanatçı Konuşması

5 Mayıs 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Jasmina Cibic ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Konuşma, sergide yer alan Pavyon ve Arzuyu İnşa Etmek işlerinin yanı sıra, sanatçının diğer işlerinden de örnekler sunarak eserlerinde ön plana çıkan ulus inşası ve iktidarın temsiliyle ilişkilenmesi gibi temalara odaklanacak.

Cibic kendine özgü bir dil yaratabilen genç kuşak Sloven sanatçılardan biridir. Eserleri mekân ve bağlam ile belirlenir, performatif bir nitelik taşır ve var olan bir çevreyle onun siyasetini yeniden değerlendirmek için geniş bir eylem, medya ve teatral taktik manzumesinden yararlanır. Sanatçının sanatsal deneylerinin ana unsurunu, sanat eserinin parçalarına ayrılması ve analiz edilmesi, sanatsal temsilin ve bunun izleyenle ilişkisinin sorgulanması oluşturur; bu bakımdan sanatçı, sorguladığı sistemin içinde faaliyet gösterir.

Sloven sanatçı Jasmina Cibic, 1979 yılında Lübliyana’da doğar. Kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda sergi düzenler. Seçili sergileri arasında: MSU Zagreb, MSU Belgrad, Ludwig Müzesi Budapeşte, MNHA Lüksemburg ve California College of the Arts bulunur. Son dönemde filmleri Pula Film Festivali, HKW Berlin, Les Rencontres Internationales Paris ve Dokfest Kassel ve Kopenhag Uluslararası Film Festivali’nde gösterilmiştir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Süreli Sergi

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Esir Sultan

Esir Sultan

Yunanlıların Türk boyunduruğunu kırmak için yürüttükleri savaş Avrupa tarafından yakından takip ediliyordu. Romantizmin hakim olduğu bu çağda, Yunanistan’ın çevresinde 1821 ile 1832 arasında gelişen olaylar ulusal bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü haline gelmişti. 

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

İdeoloji

İdeoloji

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor.