Başkasının Eli: Kuzeydeki Tüm Şehirler

Söyleşi

18 Nisan 2019 / 20:45

Pera Film, Mart ayında Fol iş birliğiyle Başkasının Eli başlığıyla yeni bir film gösterimi serisine başladı. Başkasının Eli programı, mesafelerin azaldığı, imkanların çoğaldığı toplumlarda, insanlar arasındaki mesafenin sorgulanmasını konu edinen filmlere odaklanıyor.

Dane Komljen, Kuzeydeki Tüm Şehirler adlı filminde ıssız mekânları ve bu mekânlar içerisinde gerçekleşen, konuşmalardan çok sessizliklerle kurulan insan ilişkilerini inceliyor. Küçük bir ütopyayı andıran, izole hâldeki mekânlar, insanların birliktelikleriyle, yapıp ettikleriyle doluveriyor. Mekânlar, yavaş yavaş bir belleğe kavuşuyor. Komljen, söz konusu mekânları arşınlarken, insanların bu mekânlarda kurmuş olduğu sosyalliğe ve bunun muhtelif boyutlarına da bir göz atıyor. Gösterimin ardından Ferda Keskin filmin çerçevesi üzerine bir konuşma gerçekleştiriyor.

Ferda Keskin hakkında
Ferda Keskin Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden lisans, Columbia University’den Master ve Doktora derecelerini aldı. Columbia University’de Felsefe ve Humanities bölümlerinde ders verdi. 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’ne geçti ve 2003 - 2006 yılları arasında aynı kurumdaki Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programının direktörlüğünü yaptı. 2007 yılında Ekonomi Politik ve Toplumsal Felsefe Lisans Programı ile Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programlarını kurdu. 2008 - 2010 yılları arasında uluslararası Kültürel İncelemeler birliği Association for Cultural Studies’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce ve Karşılaştırmalı Edebiyat programlarında dersler vermeye devam etmektedir.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterim ve etkinlikleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Film gösterimi başladıktan 15 dakika sonra salona ziyaretçi alınmayacaktır.

iş birliğiyle

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Kadın Giyimi

Yabancılara kapalı bir dünya olduğundan Harem’deki kadınların yaşantısı batılı ressamların ve sanat tüketicisinin en çok ilgisini çeken konulardan olmuştur.

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizi gezerken çocuklarınıza rehberlik etmek ister misiniz? Sergimizden beş farklı eseri ele aldığımız bu yazımızda, rehberlerimizin çocuklara sergimizi anlatırken nasıl bir yol izlediğini göreceksiniz.