Başkasının Eli: Kuzeydeki Tüm Şehirler

Söyleşi

18 Nisan 2019 / 20:45

Pera Film, Mart ayında Fol iş birliğiyle Başkasının Eli başlığıyla yeni bir film gösterimi serisine başladı. Başkasının Eli programı, mesafelerin azaldığı, imkanların çoğaldığı toplumlarda, insanlar arasındaki mesafenin sorgulanmasını konu edinen filmlere odaklanıyor.

Dane Komljen, Kuzeydeki Tüm Şehirler adlı filminde ıssız mekânları ve bu mekânlar içerisinde gerçekleşen, konuşmalardan çok sessizliklerle kurulan insan ilişkilerini inceliyor. Küçük bir ütopyayı andıran, izole hâldeki mekânlar, insanların birliktelikleriyle, yapıp ettikleriyle doluveriyor. Mekânlar, yavaş yavaş bir belleğe kavuşuyor. Komljen, söz konusu mekânları arşınlarken, insanların bu mekânlarda kurmuş olduğu sosyalliğe ve bunun muhtelif boyutlarına da bir göz atıyor. Gösterimin ardından Ferda Keskin filmin çerçevesi üzerine bir konuşma gerçekleştiriyor.

Ferda Keskin hakkında
Ferda Keskin Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden lisans, Columbia University’den Master ve Doktora derecelerini aldı. Columbia University’de Felsefe ve Humanities bölümlerinde ders verdi. 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’ne geçti ve 2003 - 2006 yılları arasında aynı kurumdaki Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programının direktörlüğünü yaptı. 2007 yılında Ekonomi Politik ve Toplumsal Felsefe Lisans Programı ile Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programlarını kurdu. 2008 - 2010 yılları arasında uluslararası Kültürel İncelemeler birliği Association for Cultural Studies’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce ve Karşılaştırmalı Edebiyat programlarında dersler vermeye devam etmektedir.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterim ve etkinlikleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Film gösterimi başladıktan 15 dakika sonra salona ziyaretçi alınmayacaktır.


     iş birliğiyle

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO <br> Tevfik Uyar

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO
Tevfik Uyar

Duruşma salonunun büyük bir mekan olacağını hayal etmişti. Hiç de öyle değildi. Kendi evinin salonu kadar bir yerin bir tarafını biraz yükseltip, üzerine yüksek bir kürsü yerleştirmişlerdi. 

Kâhin Serenatları I İki Elli, Kübra Uzun

Kâhin Serenatları I İki Elli, Kübra Uzun

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ilk çalma listesi Kübra Uzun’un hazırladığı "İki Elli".

Biçimsel Arayışlar

Biçimsel Arayışlar

Anadolu’nun halk sanatlarından yansıyan görsel birikime yönelik yoğun ilgisiyle tanıdığımız Eyüboğlu’nun bu erken dönem nü’lerinde görülen renkli dekoratif unsurlar, ünlü Fransız ressam Henri Matisse’e duyduğu ilgiyle de beslenen bir Batı-Doğu sentezi arayışını hissettirir.