Bir Osmanlı Aydını: Osman Hamdi Bey
Rehberli Sergi Turu

Sergi Turu

20 Şubat 2025 / 17.30

Pera Müzesi, Osman Hamdi Bey: Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu'ndan yapıtlarıyla yaşamı ve sanatı sergisi kapsamında düzenlediği ücretsiz rehberli sergi turuyla,Tanzimat döneminin yetiştirdiği bir ressam ve entelektüel olarak Osman Hamdi Bey'i daha yakından tanıma olanağı sunuyor.  

Sanatçının, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'nda yer alan ve farklı konu yönelimlerini örnekleyen beş eseri, dönemin kültürel ve tarihsel bağlamına ilişkin detaylar eşliğinde yaşamöyküselbir perspektifle ele alınıyor. Eserlerin koleksiyon açısından yerine ve önemine değiniliyor. 

Olumsuz hava koşulları sebebiyle etkinlik iptal edilmiştir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Süreli Sergi

Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey, Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını; resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlarında, bir ömre ancak sığdırılabilecek zenginlikte ve çeşitlilikte katkıları olmuş bir kişilik.

Osman Hamdi Bey

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır. 

Mavi Giysili Kız

Mavi Giysili Kız

Bu tam boy kız portresi, erken 18. yüzyıl Britanya portre çizim sanatının güzel bir örneğidir. Çocuk, sağ ön planı bir sütun kaidesiyle çevrili terasta dururken gösterilir.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.