Cinsiyetler Savaşı, Kültürler Çatışması
Evren Savcı & Osman Erden

Söyleşi

2 Haziran 2022 / 18.30

Kitle iletişim araçları ve sanat arasındaki ilişkiyi odağına alan Ve Şimdi İyi Haberler sergi etkinlikleri Haziran ayında başlıyor. Düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkan sergi, metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisine odaklanıyor. Etkinlikte Yale Üniversitesi Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik bölümü öğretim üyesi Evren Savcı ile Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde öğretim üyesi Osman Erden, serginin “Cinsiyetler Savaşı, Kültürler Çatışması” bölümünden yola çıkarak, toplumsal cinsiyet, din, etnik köken gibi kimliğe dair kavramların medya ve sanattaki iz düşümlerini tartışmaya açacak. Evren Savcı’nın aynı zamanda sergi kapsamında yayımlanan Ve Şimdi İyi Haberler gazetesinde “Şu Kültür Dediğimiz…” başlıklı bir yazısı yer alıyor. 

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır. Yerler sınırlıdır ve numaralı değildir.

Evren Savcı hakkında
Evren Savcı Yale Üniversitesi Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Çalışmaları Programı’nda Yardımcı Doçent olarak çalışıyor. Doktorasını University of Southern California’da (USC) Sosyoloji bölümünde tamamladı. Doktorayı takiben Northwestern Üniversitesi Cinsellikler Projesi’nde (The Sexualities Project at Northwestern – SPAN) postdoktora çalışmaları yürüttü. Yale’de çalışmaya başlamadan önce San Francisco State Üniversitesi’nin Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Bölümü’nde ders verdi.  

Osman Erden hakkında
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde "Nasyonal Sosyalizmin Alman Sanatına Yansıması" başlıklı yüksek lisans tezini tamamlayan Erden "Türkiye'de Güncel Sanat Alanını Şekillendiren Unsurlar" başlıklı teziyle doktorasını aldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Erden UNESCO'ya bağlı Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şubesi’nin 2008-2011 yılları arasında yönetim kurulu üyeliğini, 2011-2014 yılları arasında başkanlığını yaptı. 

Görsel kredisi:
Daniele Buetti
IBM (Aşkı Aramak’tan)
1997/2005
Kâğıt üzerine c-print 1/1 (1 AP) (baskı 2005)
125 x 180 cm
Sanatçının izniyle

Süreli Sergi

Ve Şimdi İyi Haberler

Kitle iletişim araçları ve sanat arasındaki ilişkiyi odağına alan Ve Şimdi İyi Haberler sergisi, Annette ve Peter Nobel Koleksiyonu’ndan kapsamlı bir seçkiyi bir araya getiriyor.

Ve Şimdi İyi Haberler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir. 

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır. 

Bir Sanatçının Başarısı

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.