Elektronik Köprüler
Emre Karacaoğlu

Çevrimiçi Konuşma

14 Ocak 2021

Pera Müzesi “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisiyle, elektronik müziğin etkileşime geçtiği diğer alanları keşfe çağırıyor!

İstanbul’da kurulan müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle hayat geçirilen “Elektronik Köprüler”, teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği farklı mesele ve alanları odağına alıyor. Serinin çevrimiçi gerçekleşen ilk etkinliğinde Emre Karacaoğlu ve Utkanj ambient müziğe odaklanıyor.

“Enstrümanlar, kavrayışımızdan neredeyse tamamen yitmiş bir doğayı yeniden uyandırmak için kullanılıyor. Öyle bir doğada yaşamıyoruz artık. Bizim için doğa artık bir park. Gerçek doğa, yoğun elektronik müziğin ambiyansında gibi.” - Terence McKenna

Çok fazla seçenek, nesne, renk, ses ve referans yüküyle sırtımıza binen modern yaşantılarımızda düşüncelerimizi, iç sesimizi, öz kimliğimizi yani asıl doğamızı bulmamız artık çok zor. Bunun için gereken fiziksel ve zihinsel sessizliği sağlamanın mümkün olmadığı bir dünyada ambient müzik türleri buna en yakın alternatifi sunuyor.

19:00     Konuşma
19:30     Performans

Etkinlik kaydına YouTube üzerinden erişilebilir. Etkinlik dili Türkçedir.

Emre Karacaoğlu, Varlık, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Cinemascope, Akşamlık, Gösteri, Gerekli Şeyler, HolySin, BirGün Kitap, Aydınlık Kitap, Sarnıç Öykü, Roman Kahramanları, Yüxexes ve Bant gibi mecralarda müzik, sinema ve edebiyata dair fikir yazıları ve eleştiriler yazdı. Yüxexes dergisinde yayımlanan makalelerinin kitaplaştırılmış hali “Müzikte Yabancılaşma ve Noir” ismi altında İmleç Yayınları tarafından Haziran 2011 tarihinde basıldı. Yazar Hikmet Temel Akarsu ve Yavuz Angınbaş ile birlikte hazırladıkları “Yönetmen-Müzisyen Birliktelikleri” yazı serisi Hürriyet Gösteri dergisinde sürmektedir. Bunların dışında sürekli olarak Kahverenkli dergisinde ve Paslanmaz Kalem'de yazmaktadır. Filhakikat sitesinde de Gana'da yaşadıklarını anlatır. Türkçeden İngilizceye edebi çevirilerle meşguldür.

ÆVOM nedir? ÆVOM İstanbul’da kurulan, farklı mekânlarda kültür sanat ve müzik etkinlikleri gerçekleştiren sınırsız ve aidiyetsiz bir kolektiftir.

İstanbul-Paris-İstanbul: Mario Prassinos

Mario Prassinos, İstanbul’da doğdu. Detaya girmek gerekirse, 1916 yılında Rum kökenli sanatçı bir ailenin çocuğu olarak Pera’da dünyaya geldi. Doğduğu ev halen burada ve ayakta...

#VideoPopPera Özel Bir Sergi Turu

Pera Müzesi Instagram hesabını bir günlüğüne  “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil” sergisi proje yöneticileri Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley’e emanet ettik!

Yüz Yüze

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.