Elektronik Köprüler
Emre Karacaoğlu

Çevrimiçi Konuşma

14 Ocak 2021 / 19:00

Pera Müzesi “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisiyle, elektronik müziğin etkileşime geçtiği diğer alanları keşfe çağırıyor!

İstanbul’da kurulan müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle hayat geçirilen “Elektronik Köprüler”, teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği farklı mesele ve alanları odağına alıyor. Serinin çevrimiçi gerçekleşen ilk etkinliğinde Emre Karacaoğlu ve Utkanj ambient müziğe odaklanıyor.

“Enstrümanlar, kavrayışımızdan neredeyse tamamen yitmiş bir doğayı yeniden uyandırmak için kullanılıyor. Öyle bir doğada yaşamıyoruz artık. Bizim için doğa artık bir park. Gerçek doğa, yoğun elektronik müziğin ambiyansında gibi.” - Terence McKenna

Çok fazla seçenek, nesne, renk, ses ve referans yüküyle sırtımıza binen modern yaşantılarımızda düşüncelerimizi, iç sesimizi, öz kimliğimizi yani asıl doğamızı bulmamız artık çok zor. Bunun için gereken fiziksel ve zihinsel sessizliği sağlamanın mümkün olmadığı bir dünyada ambient müzik türleri buna en yakın alternatifi sunuyor.

19:00     Konuşma
19:30     Performans

Etkinlik kaydına YouTube üzerinden erişilebilir. Etkinlik dili Türkçedir.

Emre Karacaoğlu, Varlık, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Cinemascope, Akşamlık, Gösteri, Gerekli Şeyler, HolySin, BirGün Kitap, Aydınlık Kitap, Sarnıç Öykü, Roman Kahramanları, Yüxexes ve Bant gibi mecralarda müzik, sinema ve edebiyata dair fikir yazıları ve eleştiriler yazdı. Yüxexes dergisinde yayımlanan makalelerinin kitaplaştırılmış hali “Müzikte Yabancılaşma ve Noir” ismi altında İmleç Yayınları tarafından Haziran 2011 tarihinde basıldı. Yazar Hikmet Temel Akarsu ve Yavuz Angınbaş ile birlikte hazırladıkları “Yönetmen-Müzisyen Birliktelikleri” yazı serisi Hürriyet Gösteri dergisinde sürmektedir. Bunların dışında sürekli olarak Kahverenkli dergisinde ve Paslanmaz Kalem'de yazmaktadır. Filhakikat sitesinde de Gana'da yaşadıklarını anlatır. Türkçeden İngilizceye edebi çevirilerle meşguldür.

ÆVOM nedir? ÆVOM İstanbul’da kurulan, farklı mekânlarda kültür sanat ve müzik etkinlikleri gerçekleştiren sınırsız ve aidiyetsiz bir kolektiftir.

Birbirini anlamak mümkün mü? <br>  Berlinde De Bruyckere

Birbirini anlamak mümkün mü?
Berlinde De Bruyckere

İki insan figüründen oluşan heykelde, figürler sanki aralarında fısıldaşıyormuş gibi, birbirine dolanmış ya da iyice eğilmiş halde, başlarından aşağı sarkan çiçek desenli bir battaniyenin altında dikilmektedir.

Sanatta Venüs

José Sancho, yarattığı kadın gövdelerinin şehvetli niteliğini gizlemek bir yana, ön plana çıkarır. Bu gövdeler önden simetriktir, fakat yandan bakıldığında içbükey ve dışbükey formların oluşturduğu zıtlık eserlere hareketlilik katar.

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.