Sanatçı Konuşması

25 Mayıs 2017 / 18:30

Pera Müzesi “José Sancho: Erotik Doğa” sergisi kapsamında 25 Mayıs Perşembe günü José Sancho ile bir sanatçı konuşması düzenliyor. Konuşmada José Sancho'ya küratör Mária Enriqueta Guardia Yglesias ve Kosta Rika eski Kültür Bakanı Carlos Echeverría eşlik ediyor. Söyleşi öncesinde Carlos Echeverría Kosta Rika sanatı üzerine bir de sunum gerçekleştirecek.

Kosta Rika’nın en önemli heykeltıraşlarından José Sancho, eserlerinde çok geniş bir yelpazeye yayılan temalar izler ama doğa vazgeçilmez çıkış noktasıdır. Doğduğu topraklardaki Hispanik ve Kolomb öncesi sanattan da etkilenen ve bu etkiyi yeni bir okumayla sunan sanatçı, farklı malzemeleri ustalıkla kullanır; ahşap, granit, mermer, bronz, demir levhalar ve buluntu nesneler, ele aldığı hayvan formları ve sayısız dişilik temsilini yeniden yaratmasını sağlar.

José Sancho Hakkında
Sancho Benito 18 Nisan 1935’te, Kosta Rika’nın Puntaneras bölgesinde dünyaya geldi. Ailesi başkent San José‘ye taşınmasıyla birlikte Kosta Rika Lisesi ve Kosta Rika Üniversitesi İktisadi Bilimler Okulu’nda lisans eğitimi, Istituto per la Ricostruzione Italiana’da sanayi ekonomisi alanında yüksek lisans eğitimi aldı. 1982 yılına dek ekonomi alanındaki kariyerini devam ettirdi. 1974 yılında ilk heykelini yapan sanatçı, 1982’de ekonomi alanındaki kariyerine son verip kendini tamamen heykele adamaya karar verdi. Bitki, hayvan ve kadın figürlerinin yanı sıra anıtsal eserleriyle de tanınan Sancho, 2014 yılında Kosta Rika Üniversitesi’nde hayvansı temalar taşıyan granit, demir ve mermer dokuz esere ev sahipliği yapan Heykel Gezinti Alanı‘nı açtı.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İspanyolcadır, simültane tercüme yapılacaktır.

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

İstanbul-Paris-İstanbul: Mario Prassinos

Mario Prassinos, İstanbul’da doğdu. Detaya girmek gerekirse, 1916 yılında Rum kökenli sanatçı bir ailenin çocuğu olarak Pera’da dünyaya geldi. Doğduğu ev halen burada ve ayakta...

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.