“Passing On”
Nancy Atakan

Sanatçı Konuşması ve Kitap Tanıtımı

4 Şubat 2016

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisine paralel düzenlenen “Müzik Bedende” etkinlik programı kapsamında Pera Müzesi’nde 4 Şubat Perşembe günü saat 18:30’da sanatçı Nancy Atakan, video gösterim programının ardından “Passing On” başlıklı kitabını ve pratiğini anlatıyor.

Nancy Atakan son dönem pratiğinde geçmiş ve geleceği, bugünü anlama biçimimizi karmaşıklaştırmak adına kesiştiriyor. Anı, tarih, toplumsal cinsiyet, kimlik ve ulus aidiyeti gibi konulara titiz bir yaklaşım benimseyen, özellikle de bu konuların kadın bedeniyle olan ilişkisinin altını çizen sanatçı, kendisini karmaşık geçmişiyle “arada” bir pozisyonda konumlandırıyor. “Passing On” başlıklı kitap, sanatçının son on yıldaki üretiminden bir seçki sunuyor, Osmanlı döneminde doğup Cumhuriyet döneminde çalışma hayatına atılan kadınları ele aldığı işlere odaklanıyor. Gerçek ile kurguyu ve kendi kişisel hikayesini birleştiren “Passing On”, hatırlayan, ilham veren ve gelecek kuşaklara şiirsel bir güç ve değer ileten bir kadın neslinin izini sürüyor.

Nancy Atakan hakkında
ABD’de doğan sanatçı ve sanat tarihçisi Nancy Atakan, 1969 yılından beri İstanbul’da yaşıyor. Doktorasını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladı. 2006 yılında Kanada’daki The Banff Center adlı sanat merkezinin ‘Residence’ programına katıldı. 2008 yılında Volkan Aslan ile beraber bağımsız sanat mekanı ‘5533’ü kurdu. 2003 yılında Rotterdam’da ‘Between the Waterfronts’, 2009 yılında Berlin’de ‘Kunstraum Kreuzberg/Bethanien-Off Space İstanbul’, Akademie der Künste’de ‘İstanbul Next Wave’, 2011’de Kiel-Almanya’da ‘Public Ideas’ ve Hamburg’da ‘Floating Volumes’ gibi birçok sergi açtı, 2005 yılında da Selanik’teki ‘Cosmopolis 1.Balkan Bienali’ne katıldı. İstanbul Modern müzesinde açılan “Hayal ve Hakikat: Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar” sergisinde işleri sergilendi. Çalışmaları Pi Artworks tarafından temsil edilen sanatçının çok sayıda video işi bulunuyor. İşlerinde dijital baskı ve neon teknikler kullanıyor, dil ve imgenin arasındaki ilişkiyi irdeleyerek toplumsal cinsiyet ve toplumsal psikoloji konularına yer açıyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinliğin dili Türkçe ve İngilizcedir, ardıl çeviri yapılacaktır.

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil

Pera Müzesi, video sanatının pop müzik ile ilişkisini ele alan ve aralarındaki etkileşimlere odaklanan Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi başlıklı bir sergi sundu.

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil

Bulanık Hatıralar <br> Andra Ursuta

Bulanık Hatıralar
Andra Ursuta

Dışsal tarihsel gerçeklikler ile evin içsel mekânı arasında bir bağlantı vardır. Mimari, kişisel eşyalar, tasarım ve işlevsel düzenlemeler ve planlar: Tüm bunlar özgün kişisel tarihleri ve politik uğrakları yansıtır.

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta.

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”