Sanatçı Konuşması ve Kitap Tanıtımı
4 Şubat 2016
Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisine paralel düzenlenen “Müzik Bedende” etkinlik programı kapsamında Pera Müzesi’nde 4 Şubat Perşembe günü saat 18:30’da sanatçı Nancy Atakan, video gösterim programının ardından “Passing On” başlıklı kitabını ve pratiğini anlatıyor.
Nancy Atakan son dönem pratiğinde geçmiş ve geleceği, bugünü anlama biçimimizi karmaşıklaştırmak adına kesiştiriyor. Anı, tarih, toplumsal cinsiyet, kimlik ve ulus aidiyeti gibi konulara titiz bir yaklaşım benimseyen, özellikle de bu konuların kadın bedeniyle olan ilişkisinin altını çizen sanatçı, kendisini karmaşık geçmişiyle “arada” bir pozisyonda konumlandırıyor. “Passing On” başlıklı kitap, sanatçının son on yıldaki üretiminden bir seçki sunuyor, Osmanlı döneminde doğup Cumhuriyet döneminde çalışma hayatına atılan kadınları ele aldığı işlere odaklanıyor. Gerçek ile kurguyu ve kendi kişisel hikayesini birleştiren “Passing On”, hatırlayan, ilham veren ve gelecek kuşaklara şiirsel bir güç ve değer ileten bir kadın neslinin izini sürüyor.
Nancy Atakan hakkında
ABD’de doğan sanatçı ve sanat tarihçisi Nancy Atakan, 1969 yılından beri İstanbul’da yaşıyor. Doktorasını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladı. 2006 yılında Kanada’daki The Banff Center adlı sanat merkezinin ‘Residence’ programına katıldı. 2008 yılında Volkan Aslan ile beraber bağımsız sanat mekanı ‘5533’ü kurdu. 2003 yılında Rotterdam’da ‘Between the Waterfronts’, 2009 yılında Berlin’de ‘Kunstraum Kreuzberg/Bethanien-Off Space İstanbul’, Akademie der Künste’de ‘İstanbul Next Wave’, 2011’de Kiel-Almanya’da ‘Public Ideas’ ve Hamburg’da ‘Floating Volumes’ gibi birçok sergi açtı, 2005 yılında da Selanik’teki ‘Cosmopolis 1.Balkan Bienali’ne katıldı. İstanbul Modern müzesinde açılan “Hayal ve Hakikat: Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar” sergisinde işleri sergilendi. Çalışmaları Pi Artworks tarafından temsil edilen sanatçının çok sayıda video işi bulunuyor. İşlerinde dijital baskı ve neon teknikler kullanıyor, dil ve imgenin arasındaki ilişkiyi irdeleyerek toplumsal cinsiyet ve toplumsal psikoloji konularına yer açıyor.
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinliğin dili Türkçe ve İngilizcedir, ardıl çeviri yapılacaktır.
Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta.
Salı - Cuma 11.00 - 18.00
Müze Pazartesi, Cumartesi ve Pazar
günleri kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 25 TL
İndirimli: 10 TL
Grup: 20 TL (10 kişi ve üstü)