Performans: Akustik Ufuk
Özcan Ertek

Performans

14 Nisan 2023 / 19.00

Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Proje, Özcan Ertek’in bu enstrümanı kullandığı canlı bir performansla açılıyor.

Metal korna, transistörler ve canlı kodlamadan oluşan bu ses performansında Ertek rezonansları ayarlamak için metallerin şeklini değiştirerek yaptığı denemeler aracılığıyla ses-metal ilişkisini araştırıyor. Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenen performansta Osmanlı döneminde farklı coğrafyalarda kurulan ilişkilerle ilgili ses manzaraları ve yapay doğa seslerinin uygulanmasıyla canlı, hipnotik bir dünyaya ev sahipliği yapan metal korna ve elektronik aksam bir rezonans ortamı yaratıyor. Aynı zamanda tarihteki gündelik kent yaşamına işitsel bir perspektiften bakan bu performans, farklı zamanlardan sesler getiren ve titreşim hacimlerinin geniş, derin spektrumlarını ileten bir portal görevi görüyor.

80 TL olan biletler Biletix’ten ya da etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Pera Müzesi Dostları’na %50 indirim uygulanır. Yerler sınırlı ve numarasızdır.

İlgili Proje

Akustik Ufuk

Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Yerleştirme, elektronik bir pusula aracılığıyla, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenerek üretilen ses manzaralarını çalan bir enstrümana dönüşüyor.

Akustik Ufuk

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Portreler, kaçınılmaz olarak toplumsal tanınmaya ve ideolojik değişikliklere tabidir. Bu alanda yer alan eserler, toplumsal cinsiyet ve ırka ilişkin kültürel uzlaşımların yanı sıra film yıldızlarının imajlarında işleyişte olan estetik stratejileri sorguluyor.

Kendine Ait Bir Saha

Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ilk yazılarında Yeni Nesil Kraliçeler: Bir Zanzibar Futbol Öyküsü belgeselini ele alıyor. Serinin bu ilk yazısı Denzi Deng’in kaleminden!

Kopyalıyorum Öyleyse Varım

Yeni toplumsal ve ekonomik sistemler için alternatif modeller öneren SUPERFLEX’in işleri, enerji sistemleri, içecekler, heykeller, kopyalar, hipnoz seansları, altyapılar, resimler, fidanlıklar, sözleşmeler ya da tasarlanmış kamusal alanlar olarak karşınıza çıkabilir.