Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Proje, Özcan Ertek’in bu enstrümanı kullandığı canlı bir performansla açılıyor.
Metal korna, transistörler ve canlı kodlamadan oluşan bu ses performansında Ertek rezonansları ayarlamak için metallerin şeklini değiştirerek yaptığı denemeler aracılığıyla ses-metal ilişkisini araştırıyor. Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenen performansta Osmanlı döneminde farklı coğrafyalarda kurulan ilişkilerle ilgili ses manzaraları ve yapay doğa seslerinin uygulanmasıyla canlı, hipnotik bir dünyaya ev sahipliği yapan metal korna ve elektronik aksam bir rezonans ortamı yaratıyor. Aynı zamanda tarihteki gündelik kent yaşamına işitsel bir perspektiften bakan bu performans, farklı zamanlardan sesler getiren ve titreşim hacimlerinin geniş, derin spektrumlarını ileten bir portal görevi görüyor.
80 TL olan biletler Biletix’ten ya da etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Pera Müzesi Dostları’na %50 indirim uygulanır. Yerler sınırlı ve numarasızdır.
İlgili Proje
Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Yerleştirme, elektronik bir pusula aracılığıyla, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenerek üretilen ses manzaralarını çalan bir enstrümana dönüşüyor.
Proje hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Tüketimci kültürü eleştiren bu eserden yola çıkarak Harun Çırak’tan bu şeylerin neler söylediklerini, nasıl söylendiklerini hayal etmesini istedik. Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ilk bölümde hevesle satın alındıktan sonra bir köşeye fırlatılan meyve sıkacağına kulak kabartıyoruz…
Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda bugüne kadar Pera Müzesi’nin ikinci katındaki sergilerde de yer almış iki çocuk portresi bulunmaktadır. 20. yüzyıl başlarında, 4 yıl arayla yapılmış bu resimlerdeki çocuklardan biri Sultan Abdülhamid’in oğullarından Şehzade Abdürrahim Efendi, diğeri ise Osman Hamdi Bey’in kızı Nazlı’dır.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 100 TL
İndirimli: 50 TL
Grup: 80 TL (toplu 10 bilet ve üstü)