SzaZa Plays Polanski

Konser

28 Kasım 2014 / 20:00

Pera Müzesi Oditoryumu

Pera Film’in Roman Polanski: Aranan ve Arzulanan programı kapsamında Polonyalı ikili SzaZa özel bir konser veriyor.

Roman Polanski'nin bütün yapıtları arasında en az bilinenleri muhtemelen kısa filmleri olmuştur. Lodz'daki Ulusal Film Okulu'nda öğrenci olduğu 1958-1962 yıllarında Polanski bir dizi kısa film yaptı, bunlar arasında oyunsu teknik egzersizler niteliğindeki "Cinayet" (1957) ve "Ağız Dolusu Gülümseme", metafor yüklü "Dansı Kes" (1957) ve "Memeliler" (1962) ve Polanski'ye uluslararası ün getiren "İki Adam ve Bir Gardırop" (1958) vardı. Bu etütler Polanski'nin daha sonraki çalışmalarında araştıracağı gerçeküstü ve çoğu zaman karanlık stilin ipuçlarını sunar, aynı zamanda anlatısal dehasının ve karşılaşabileceği gaddarlık ve kötücüllükten korkmadan insan doğasının hakiki yüzünü yılmaksızın araştırmasının ilk örneklerini oluşturur. SzaZa - Szamburski / Zakrocki bu görüntülerle diyaloğa giren son derece dinamik bir soundtrack oluşturarak, bir filmde müziğin ve sesin ne kadar önemli olabileceğini gösteriyor. Krzysztof Komeda bestelerine ve bu kısa filmlerde kullanılan özgün müziğine gönderme yapan SzaZa, yeni ve özgün bir anlatı alanı yaratıyor.

Paweł Szamburski ve Patryk Zakrocki’den oluşan ikili SzaZa, gürültü ve sessizlik, pop ve çağdaş oda müziği, güzel ve çirkin, sofistike bilgelik ve naif düşüncesizlik gibi zıt kutupları harmanlıyor. SzaZa, tiyatro, film, sessiz film ve çağdaş dans için yaptıkları bestelerin yanı sıra, pek çok enstrümanı kullanarak emprovizasyon yapıyor ve Varşova müzik piyasasına 1999’dan beri aktif olarak katkıda bulunuyor.

Cinayet / Murder, 1957, 1’30’’
Ağız Dolusu Gülümseme / A Toothful Smile, 1957, 1’27’’
Dansı Kes / Break Up the Dance, 1957, 7’38’’
İki Adam ve Bir Gardırop / Two Men and a Wardrobe, 1958, 15’
Melekler Düştüğünde / When Angels Fall, 1959, 22’
Lamba / The Lamp, 1959, 7’50’’

Konser indirimli müze giriş bileti (8 TL) ile izlenebilir. Pera Müzesi Dostları'na ücretsiz. Yerler sınırlıdır ve numaralı değildir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Bu etkinlik, Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenilmektedir.

Bir Ada Hikayesi <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Bir Ada Hikayesi
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu.

Biçimsel Arayışlar

Anadolu’nun halk sanatlarından yansıyan görsel birikime yönelik yoğun ilgisiyle tanıdığımız Eyüboğlu’nun bu erken dönem nü’lerinde görülen renkli dekoratif unsurlar, ünlü Fransız ressam Henri Matisse’e duyduğu ilgiyle de beslenen bir Batı-Doğu sentezi arayışını hissettirir.