Tim Stanley ve Salma Tuqan

Küratörlerle Sergi Turu

8 Haziran 2016 / 17:00

Pera Müzesi 8 Haziran – 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında İngiltere’nin en köklü ve önemli sanat kurumlarından Victoria ve Albert Müzesi ile Art Jameel'ın iş birliğiyle düzenlediği 4. Jameel Ödülü sergisi kapsamında serginin küratörleri Salma Tuqan ve Tim Stanley ile bir sergi turu düzenliyor.

Tim Stanley hakkında
Tim Stanley, Victoria ve Albert Müzesi Ortadoğu koleksiyonunun kıdemli küratörüdür. Stanley, Jameel Ödülü’nün geliştirilmesinden ve 2009’daki ilk ödüle eşlik eden serginin küratörlüğünden sorumluydu. 2011 Jameel Ödülü ve 2013’teki 3. Jameel Ödülü’nde küratör Salma Tuqan ile birlikte çalıştı. Stanley, 2002’den itibaren Victoria ve Albert Müzesi’nde çalışmaktadır. Saray ve Cami: Victoria ve Albert Müzesi’nde İslam Sanatı (2004–2006) adlı gezici serginin küratörlüğünü yapmıştı ve sergiye eşlik eden kitabın ana yazarıydı. Stanley, müzenin yeni Jameel İslam Sanatı Galerisi’nin küratörlüğünün yöneticiliğini üstlendi ve Victoria ve Albert Müzesi’nde Jameel Galerisi’nin Kurulması (2006) kitabının yazarları arasında yer aldı. Daha sonra Victoria ve Albert Müzesi’nde yeni Seramik Galerileri’ni yeniden düzenlemede baş küratörlük görevini üstlendi; dünyanın en önemli seramik koleksiyonunu içeren bu galeriler, iki aşamada, 2009 ve 2010’da açıldı. Stanley, Victoria ve Albert Müzesi’nin gezici sergisi Dünya Seramikleri: Victoria ve Albert Müzesi’nden Başyapıtlar’ın Şam ve İstanbul sergilerinin (2008–2009) küratörlüğünü de yaptı; bu, Victoria ve Albert Müzesi’nin bölgeye giden ilk önemli sergisiydi. Stanley, daha önce Londra’daki Halili Koleksiyonu’nun yardımcı küratörlüğünü yapmış olup İslam yazmaları, süsleme sanatları ve Osmanlı kültürü üzerine pek çok yayını vardır.

Salma Tuqan hakkında
Salma Tuqan, Ocak 2011’de Victoria ve Albert Müzesi’nin Ortadoğu bölümünde küratörlük görevine başlamış olup çağdaş sanat ve tasarımdan sorumludur. Tuqan, Tim Stanley ile birlikte Jameel Ödülü’nün eş küratörlüğünü yapmıştır. Cambridge Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezundur ve şu anda Sanat ve Kültür Yönetimi alanında lisansüstü öğrenimini sürdürmektedir. Tuqan, 2007’deki açılışından itibaren Art Dubai’de sanatçı projeleri başkanı ve Contemparabia sanat direktörü olarak çalışmıştır. Tuqan, küratörlüğünü Salima Hashmi’yle birlikte yaptığı Umarsızca Cenneti Arama (2008) dahil olmak üzere, Art Dubai’de çeşitli sergilerin küratörlüğünü yapmıştır. Tuqan, bağımsız küratör ve yönetici olarak başka birçok projeye katkıda bulunmuştur; bunlardan bazıları şunlardır: 53. Venedik Bienali’nde Venedik Eliyle Filistin (2009), Liverpool Bienali’nde Gelecekteki Hareketler (2010) ve Farnborough’da Rüzgâr Tüneli Projesi (2014). Arap İmge Vakfı (Beyrut), Bait Muzna Sanat Filmi Merkezi (Maskat), Khatt Vakfı (Amsterdam), Delfina Vakfı Stratejik Danışma Kurulu (Londra) ve NuMu’da (Guatemala) aktif danışma kurulu üyesi, keza Kavşak Vakfı (Londra) mütevellisidir.

Konuşma dili İngilizce olup, Türkçe ardıl çeviri yapılacaktır.
Rehberli Tur Ücreti: 30 TL (Pera Müzesi Dostları için ücretsiz)   
Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden veya (0)212 334 99 24 numaralı telefondan rezervasyon yaptırmanızı rica ederiz.

iş birliğiyle

Süreli Sergi

4. Jameel Ödülü

Pera Müzesi, İngiltere’nin en köklü ve önemli sanat kurumlarından Victoria ve Albert Müzesi ile Art Jameel'ın iş birliğiyle 4. Jameel Ödülü töreni ve sergisine ev sahipliği yaptı.

4. Jameel Ödülü

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman’ın bu videoları doğrudan doğruya izleyiciyi muhatap alıyor. Ekranda beliren oyuncuların farklı şekillerde söyledikleri cümleler cevaplanması imkânsız varoluşsal sorulara dönüştükçe dinleyici kendini sorguda hissetmeye başlar. 

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli <br> Doğu Yücel

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli
Doğu Yücel

Benden beklemiyordu bunu. Ben de o gün o anda evlilik kararı alacağımızı beklemiyordum. Birden bire ama tamamen de günümüze uygun olup bitti her şey. Evlilik fikri aynı anda aklımızdan geçmiş, aynı anda gülümsemiş, aynı anda gözümüzü kapatıp aynı anda gözümüzü açmıştık. 

Viyana'dan Dönüş

Viyana'dan Dönüş

Józef Brandt, 17. yüzyıl Polonya’sına büyük ilgi duymuştur. En sevdiği temalar arasında savaş sahnelerinin yanı sıra muharebenin öncesi ve sonrasını ele alan gündelik yaşam sahneleri bulunmaktadır.