Sempozyum
3 Kasım 2017 / 09:00
İstanbul Psikanaliz Derneği, 19. Uluslararası İstanbul Psikanaliz Buluşmaları kapsamında psikanalist, psikiyatri ve psikoloji uzmanlarını, akademisyen, öğrenci, sanatçı ve entelektüelleri bir araya getiriyor. Buluşmaların bu yılki konusu “100. Yılında Kurt Adam ve Analite: Hakimiyetten Tahakküme”.
Sigmund Freud’un en önemli olgularından biri olan Kurt Adam Olgusu, psikanalistler tarafından kökensel düşlemler, birincil sahne, sonradan etki, olumsuz aktarım, tekrarlama zorlantısı gibi psikanalizin çok temel konuları açısından birçok kez ele alınıp tartışılmış; psikanaliz dışından sanatçı ve araştırmacıların büyük ilgisini çekmiştir. Ancak Kurt Adam’ın analite ile ilişkisi, belki de yarattığı olumsuz çağrışımlar nedeniyle genelde göz ardı edilmiştir. Oysa analite, ruhsal-cinsel gelişimin çok önemli bir evresini tanımlamaktadır.
Hakimiyet duygusunun temelleri bu evrede atılır. Bu hakimiyet hem dış dünyaya hakim olmayı hem de yeni yeni oluşmakta olan iç-ruhsal yaşama çeki düzen vermeyi, dürtülerin kontrolünü içerir. Hakimiyetin kazanılmasında ve kullanılma biçiminde nesnenin rolü çok büyüktür. Bu dönemdeki ilişkilenme biçiminin dikey-hiyerarşik bir ilişkilenme biçimi olduğunu ve otorite ile ilgili ilk çatışmaların yine bu dönemde ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca utanç ve dışarıdan gelen bakışlardan gizleme, dış ile için sınırlarının çizilmesi anlamında mahremiyet, çocuğun göreceli bir bağımsızlık kazandığı bu evrede ortaya çıkar. Ötekinin gözünün işlevi bu anlamda çok büyük önem kazanır: Gözetleyen göz çocuk-öznenin hakimiyet duygusunu tümden yok etmeyecek ama aynı zamanda ona bazı sınırların varlığını gösterecek bir bakışı geri yansıtmak durumundadır.
19. Uluslararası Psikanaliz Buluşmaları’nda psikanalistler ve sanatçılar Kurt Adam olgusunu tarihsel, toplumsal ve kuşkusuz ruhsal boyutları ile tartışacaklar. 2 günlük konferansın son oturumunda da Freud’un Kurt Adam ile birlikte bir diğer kadın hastasının analizlerinin bitiminden çok yıllar sonra karşılaşmalarını ve kendi deneyimlerini tartışmalarını anlatan, yönetmenliğini Hugh Brody’nin yaptığı “Bin Dokuz Yüz On Dokuz” adlı film gösterilecektir.
Sempozyum programı için tıklayın!
Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)