Yüzüncü Yılında Kurt Adam ve Analite
Hakimiyetten Tahakküme

Sempozyum

3 Kasım 2017 / 09:00

İstanbul Psikanaliz Derneği, 19. Uluslararası İstanbul Psikanaliz Buluşmaları kapsamında psikanalist, psikiyatri ve psikoloji uzmanlarını, akademisyen, öğrenci, sanatçı ve entelektüelleri bir araya getiriyor. Buluşmaların bu yılki konusu “100. Yılında Kurt Adam ve Analite: Hakimiyetten Tahakküme”.

Sigmund Freud’un en önemli olgularından biri olan Kurt Adam Olgusu, psikanalistler tarafından kökensel düşlemler, birincil sahne, sonradan etki, olumsuz aktarım, tekrarlama zorlantısı gibi psikanalizin çok temel konuları açısından birçok kez ele alınıp tartışılmış; psikanaliz dışından sanatçı ve araştırmacıların büyük ilgisini çekmiştir. Ancak Kurt Adam’ın analite ile ilişkisi, belki de yarattığı olumsuz çağrışımlar nedeniyle genelde göz ardı edilmiştir. Oysa analite, ruhsal-cinsel gelişimin çok önemli bir evresini tanımlamaktadır.

Hakimiyet duygusunun temelleri bu evrede atılır. Bu hakimiyet hem dış dünyaya hakim olmayı hem de yeni yeni oluşmakta olan iç-ruhsal yaşama çeki düzen vermeyi, dürtülerin kontrolünü içerir. Hakimiyetin kazanılmasında ve kullanılma biçiminde nesnenin rolü çok büyüktür. Bu dönemdeki ilişkilenme biçiminin dikey-hiyerarşik bir ilişkilenme biçimi olduğunu ve otorite ile ilgili ilk çatışmaların yine bu dönemde ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca utanç ve dışarıdan gelen bakışlardan gizleme, dış ile için sınırlarının çizilmesi anlamında mahremiyet, çocuğun göreceli bir bağımsızlık kazandığı bu evrede ortaya çıkar. Ötekinin gözünün işlevi bu anlamda çok büyük önem kazanır: Gözetleyen göz çocuk-öznenin hakimiyet duygusunu tümden yok etmeyecek ama aynı zamanda ona bazı sınırların varlığını gösterecek bir bakışı geri yansıtmak durumundadır.

19. Uluslararası Psikanaliz Buluşmaları’nda psikanalistler ve sanatçılar Kurt Adam olgusunu tarihsel, toplumsal ve kuşkusuz ruhsal boyutları ile tartışacaklar. 2 günlük konferansın son oturumunda da Freud’un Kurt Adam ile birlikte bir diğer kadın hastasının analizlerinin bitiminden çok yıllar sonra karşılaşmalarını ve kendi deneyimlerini tartışmalarını anlatan, yönetmenliğini Hugh Brody’nin yaptığı “Bin Dokuz Yüz On Dokuz” adlı film gösterilecektir.

Sempozyum programı için tıklayın!

2 günlük katılım bedeli 150 TL’dir!
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinliğin dili Türkçe ve Fransızca olup, simultane çeviri yapılacaktır.
 
 
İstanbul Psikanaliz Derneği Hakkında
2001 yılında kurulan İstanbul Psikanaliz Derneği Türkiye’nin ilk psikanaliz derneğidir. Dernekleşmeden önce, İstanbul Psikanaliz Grubu olarak 1994 yılından itibaren etkinlikler düzenlemiştir. İstanbul Psikanaliz Derneği bu yıl Temmuz ayında Buenos Aires’te gerçekleşen Dünya Psikanaliz Kongresi’nin genel kurulunda Uluslararası Psikanaliz Birliği’nin (IPA) bileşen derneği olarak kabul edilmiş ve rüştünü ispatlamıştır. İstanbul Psikanaliz Derneği kuruluşundan bu yana “Müzik ve Psikanaliz”, “Tarihin İzinde Psikanaliz”, “Sanatçı ile Buluşma”, “Gençlik Üzerine Tartışmalar”, “Bir Konuk bir Kuram”, “Çocuk Psikanalizi Günleri”, “Okul ve Psikanaliz” başlıklı toplantılar ile psikanalizi çok farklı yönlerden tartışmayı amaçlamıştır. Etkinliklere yurt dışından davet edilen konuklar arasında André Green, Julia Kristeva, Juliet Mitchell, Jane McAdam Freud, Antonino Ferro gibi psikanalist, sanatçı, felsefeci ve yazarlar bulunurken, ülkemizden Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Birhan Keskin, İnci Eviner, Enis Batur, Ali Akay gibi sanatçı ve yazarlar dernek etkinliklerine çok değerli katkılarda bulunmuşlardır. İstanbul Psikanaliz Derneği’nin en öne çıkan ve bu yıl 19. su gerçekleştirilen Uluslararası Psikanaliz Buluşmaları yurt dışından davet edilen psikanalistlerin yanı sıra sanatçı, akademisyen ve entelektüelleri bir araya getiren disiplinler arası bir etkinlik sunmaktadır.
 
istanbul-psikanaliz-dernegi-logo

Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan

Bu eser, çeşitli koleksiyonlardaki benzer örneklere dayanarak, 16. yüzyılda Avrupalı ressamlar tarafından sıklıkla yapılmış Mihrimah Sultan portrelerinden biridir.

 

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll <br> Murat Başekim

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll
Murat Başekim

Loş gecede çağırıyor. Beni. Beni istiyor. İşitiyorum fısıltısını. Parfümünü.Tatlı tükürüğünü. Siluet sallanıyor. Çağırıyor. Ona gitmeliyim.O kadar uzakta değil. İşitiyorum. Aşk bu. Eminim.

 

İstiap Haddi

İstiap Haddi

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!