Pera Film, Dünya Kadınlar Günü’nü mart ayı boyunca kutlamaya devam ediyor. Seagull Films işbirliğiyle hazırlanan Rus Sinemasında Kadınlar programı, 20. yüzyıl ve günümüz Rus sinemasında kamera önü ve arkasında kadınların bulunduğu yapımlardan bir seçki sunuyor. Programda kadın yönetmenlerin imzasını taşıyan Kanatlar, Bayır, Akortçu, Evcil Hayvanlarla Seyahat ve Ben Hariç Herkes Ölsün’ün yanı sıra çalkantılı zamanlardan geçen güçlü kadın karakterleri tasvir eden Leylekler Uçarken ve Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor da yer alıyor.
60’lı ve 70’li yıllarda Sovyet sinemasının ikonlarından Larisa Shepitko’nun kariyeri çok erken sonlanmak zorunda kalmış, tam da uluslararası arenada yükselişe geçtiği yıllarda, kırk yaşındayken bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Sayıca az film çekebilmiş olsa da, geride bıraktığı filmografi ustacadır; özellikle de karakterlerinin iç dünyasını dahice ekrana yansıttığı iki başyapıtında çarpıcılığının zirvesine ulaşmıştır. Kanatlar, bir okul müdiresi olarak inzivaya çekilmiş bir kadın savaş pilotunun samimi portresini çizerken, Bayır, savaş döneminde geçen bir ihanet ve kahramanlık hikâyesi anlatır. Shepitko, Sovyet film endüstrisini incelikle kullanarak kendini hem kişisel hem de evrensel bir biçimde ifade eden gerçek bir sanatçı, tüm zamanların değeri az bilinmiş en büyük yönetmenlerindendir.
Leylekler Uçarken, Tatiana Samoilova’nın canlandırdığı, tüm ailesini kaybettiği hava bombardımanının getirdiği travmatik ve yıkıcı deneyimlerle sarsılan, güçlü ve sağduyulu Veronica’ya odaklanır. Vladimir Menshov’un filmi Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor, Moskova gibi büyük ve kişiliksiz bir şehirde hayata tutunmaya çalışan üç kadının büyüleyici dramını anlatır. Kira Muratova’nun Akortçu’sunda inanılmaz gariplikte durumlar insan davranışının inceliklerini ele alan inanılır ve sürükleyici birer araştırmaya dönüşür. Muratova filmlerinden hatırlayacağınız oyuncu Vera Storozheva’nın, bir yönetmen olarak yeteneklerini sergilediği Evcil Hayvanlarla Seyahat ise, karakteri Natalia’nın uyanışını, gıcırtılı, düzensiz ve mekanik seslerin uyumlu ve doğal seslere evrildiği bir soundtrack ve kış grilerinin canlı bahar renklerine dönüştüğü bir renk paletiyle yankılar. Film, Kseniya Kutepova ve canlandırdığı Natalia’nın kıvılcımlarıyla feminist sinemanın capcanlı bir örneğine dönüşür. Genç yönetmen Valeriya Gay Germanika’nın ilk filmi Ben Hariç Herkes Ölsün ise günümüz Rusya’sındaki genç kadınların isyankar bir portresini çizer.
iş birliğiyle
desteğiyle
18 Mart
02:00 Akortçu
02:00 Evcil Hayvanlarla Seyahat
04:00 Akortçu
19 Mart
02:00 Akortçu
22 Mart
07:00 Ben Hariç Herkes Ölsün
24 Mart
07:00 Kanatlar
09:00 Bayır
25 Mart
02:00 Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor
06:00 Kanatlar
31 Mart
07:00 Bayır
09:00 Leylekler Uçarken
1 Nisan
02:00 Evcil Hayvanlarla Seyahat
04:00 Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor
2 Nisan
02:00 Leylekler Uçarken
04:00 Ben Hariç Herkes Ölsün
18 Mart
14:00 Evcil Hayvanlarla Seyahat
16:00 Akortçu
19 Mart
14:00 Akortçu
22 Mart
19:00 Ben Hariç Herkes Ölsün
24 Mart
19:00 Kanatlar
21:00 Bayır
25 Mart
14:00 Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor
18:00 Kanatlar
31 Mart
19:00 Bayır
21:00 Leylekler Uçarken
1 Nisan
14:00 Evcil Hayvanlarla Seyahat
16:00 Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor
2 Nisan
14:00 Leylekler Uçarken
16:00 Ben Hariç Herkes Ölsün
13 sanatçı ve kolektifin işlerini bir araya getiren ve kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanan Zevk Meselesi sergisi kapsamında, sergide Bırak Kendini (2019) başlıklı videosuyla yer alan sanatçı Hayırlı Evlat, serginin küratörü Ulya Soley moderatörlüğünde çevrimiçi bir söyleşi gerçekleştiriyor.
İstanbul’un kentsel peyzajına yeni yaklaşımlar getirmeyi; çevre tarihi, politik ekoloji ve eleştirel sanat çalışmaları alanından interdisipliner katkılarla, İstanbul’un insanları, insan olmayanları ve yapısal çevresi arasındaki ilişkileri masaya yatırmayı hedefleyen Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) konferansı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi ortaklığında, 8–11 Nisan 2021 tarihlerinde çevrimiçi düzenlenecek.
Pera Müzesi, HYPERCORTEX iş birliği ve British Council desteğiyle sanal (virtual) etkinlik serisi “Plastik Düşler Sahnesi”ni sunar. Zevk Meselesi sergisine paralel olarak gerçekleştirilen, müzisyen ve görsel sanatçıları bir araya getiren “Plastik Düşler Sahnesi” serisinde performanslar, sanal etkinlik mekanında katılımcılarla buluşacak.
Pera Müzesi, HYPERCORTEX iş birliği ve British Council desteğiyle sanal (virtual) etkinlik serisi “Plastik Düşler Sahnesi”ni sunar. Zevk Meselesi sergisine paralel olarak gerçekleştirilen, müzisyen ve görsel sanatçıları bir araya getiren “Plastik Düşler Sahnesi” serisinde performanslar, sanal etkinlik mekanında katılımcılarla buluşacak.
Şifa, büyü, hafıza, süreç, ekoloji, iş birliği, kontrol, insan doğa ilişkisi, internet kültürü, pandemi gibi birçok konuya değinen eserlerin yer aldığı Kristal Berraklığı sergisi sanatçılarından Sinem Dişli ve yönetmen Ahmet Turgut Yazman, Göbeklitepe kültürü ve bu kültürün Dişli’nin çalışmalarıyla ilişkisi üzerine sohbet edecekler.
aramızda hayat var (+şeffaflık) başlıklı kitap, Deniz Gül’ün Kristal Berraklığı sergisine cevabı ve katılımı olarak sanatçı tarafından yazıldı. Kitap, şeffaflığın bilimsel, ekolojik ve sanatsal anlamlarıyla ilgilenen teorik yaklaşımlarla diyalog halinde bugün dünyayı eleştirel bir biçimde düşünmek için yollar öneren denemeler örgüsü niteliğinde.
Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisinde,1 Mayıs, Ademler ve Havvalar, Güzel ve Çirkin (Aslan ve Ceylan), İbretnüma ve Falname başlıklı işleriyle yer alan CANAN, İslam mitolojisindeki karakterlerden etkilenerek hazırladığı 71 adet minyatürden oluşan Falname’den yola çıkarak bir performans gerçekleştiriyor.
Minyatür resmine getirilen çağdaş yaklaşımlara odaklanan Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisi Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve Azerbaycan gibi çeşitli ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Sanatçılar minyatürü yalnızca tarihsel bir nesne vasfıyla ele almayıp çağdaş sanat biçimi olarak minyatürün kuramsal potansiyelini vurguluyor.
Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getiren Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisi minyatür sanatının güncel yorumlarına odaklanıyor. Minyatürü yalnızca tarihsel bir form olarak değil, teorik potansiyelini vurgulamayı hedefleyen güncel bir sanat pratiği olarak da sunuyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün Hafıza-i Beşer:Osmanlı Yazmalarından Hikayeler sergisi kapsamında gerçekleştirdiği konuşma serisi bu kez Pera Müzesi Oditoryumu'nda Edhem Eldem'in "İskendername’ye Özgün Bir Osmanlı Katkısı: Ahmedi’nin İskender ve Kaydafe Hikâyesi" başlıklı konuşması ile devam ediyor.
Devlet Çoksesli Korosu şefi Burak Onur Erdem’in sanat yönetmenliğinde düzenlenen “Pera’da Camerata” konser serisinin son performansında Opera Trio, 22 Şubat Cumartesi günü saat 17.00’de dinleyiciyle buluşuyor. Repertuvarlarında opera, operet, müzikal ve Türkiye’de üretilmiş eserlerin yer aldığı Opera Trio, bu kez Tanzimat döneminde Pera’da sergilenen operalardan çeşitli eserleri dinleyicilerle buluşturacak.
Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında gerçekleşecek Laleper Aytek, Yusuf Sevinçli ve Alp Sime söyleşisinin moderatörlüğünü Orhan Cem Çetin üstleniyor. Laleper Aytek’in Siros Adası, Yusuf Sevinçli’nin Larnaka ve Rodos, Alp Sime’nin ise Çanakkale ve İstanbul’da Bir Yol Öyküsü sergisi için özel olarak ürettikleri fotoğrafların farklılıkları ve benzerlikleri üslup, içerik ve kullanılan teknikler çerçevesinde ele alınacak.
Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında gerçekleşecek Coşkun Aral ve Yekta Kopan söyleşisi, Aral’ın, sergide yer alan Sina Dağı, Gazze, Beytüllahim, Kudüs, Nablus, Sayda, Deyrülkamer, Şam ve Trablusşam fotoğraflarına ve bu bölgelere ilişkin deneyimlerine odaklanıyor.
Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında gerçekleşecek Murat Germen ve Evrim Altuğ söyleşisinde Germen’in Bir Yol Öyküsü sergisi için İskenderiye, Kahire, Luksor ve Süveyş’in çeşitli bölgelerinde ürettiği fotoğraf çalışmaları üzerinden dünyayı yöneten sistemin sömürü araçları, yöntemleri ve küreselliğin ezici baskısı altında yerel kültürün nasıl devam ettirilebileceğine dair farklı odaklar olacak.
Pera Müzesi, Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi ile, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor.
Pera Müzesi, Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi ile, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında, 9 Ocak Perşembe günü 19.00’da serginin küratörü Engin Özendes ile bir sergi turu gerçekleştiriliyor.
Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri sezona "Doğumunun 135. Yılında Yahyâ Kemâl Beyatlı" konseri ile devam ediyor. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca danışmanlığında ve Sinan Sipahi koordinatörlüğünde düzenlenen konserler, Türk müziğinin tarihsel, kültürel, geleneksel, sosyolojik, antropolojik, felsefî, edebî yönlerini sunuş ve sohbetlerle sunuyor. Sunuculuğunu Osman Nuri Özpekel’in yaptığı günümüzün usta yorumcuları ve sâzendelerinin, büyük bestekârların seçme eserlerini seslendirecekleri programların bu ayki misafir solistleri Burcu Göktürk ve Çağlar Fidan.
Pera Film, gerçekliğin peşine düşerken insanı odağına almayı bir an olsun bırakmayan belgesel yapımcısı ve yönetmen Tomer Heymann’ın filmlerinden retrospektif niteliğinde bir seçki sunuyor. Seçilmiş Aileler: Tomer Heymann programı, yönetmenin altı filmine odaklanıyor ve içinde doğup büyüdüğümüz aile kavramını, seçtiğimiz aileleri ve bir aradalıktan doğan duyguları dürüst ve hassas bir yaklaşımla ele alan belgesellerden oluşuyor.
Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle bir konuşma gerçekleştiriyor. Felsefeci Marquis de Condorcet, 1799 yılında Fransa’da tanıtılan metrik sistem için “tüm insanlara, tüm zamanlara” demişti. Kütlenin metrik birimi olan kilogram, 1889 yılında platinyum-iridyum alaşımlı bir nesnenin ağırlığı üzerinden modellendi, fakat bu nesnenin ağırlığı geçen 129 yıl içinde 50 mikrogram azaldı. Uluslararası Ağırlık ve Ölçü Birliği, Kasım 2018’de Fransa’da metrik sistemin geleceğini konuşmak için bir araya geldi. Artık kilogram, ölçünün değerini değiştirmeyecek Planck sabiti üzerinden tanımlanıyor.
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından ilham alan “Yeni Sesler” başlıklı müzik projesi kapsamında Meriç Artaç tarafından hazırlanan Rudan'ın Kahve Molası başlıklı beste, hemen hepimizin hayatında kendine bir yer edinmiş olan kahvenin, çekirdekten fincana serüveninden ilham alıyor ve izleyicileri kahve molasındaki ana karakteri Rudan’ın zihnine davet ediyor.
Pera Müzesi’nin düzenlediği Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi kapsamında, küratör Karen Smith, sergide yer alan sanatçılardan Tang Bohua, Jian-Jun Zhang ve Zhou Fan ile sergide yer alan yapıtları üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.
Sanatçı ve akademisyen Şeref Erol, Zaman Değişmeli sergisi kapsamında gerçekleştireceği konuşmasında "tesislerimizin, diğer bir deyişle tasarımlarımızın ya da kurgularımızın olanağı olarak zaman" kavrayışımızı, formel bilimler (mantık, matematik) ve felsefe bağlamında, kimi düşünsel süreçleri ilişkilendirerek ele alacak.
Pera Müzesi, Zaman Değişmeli sergisi kapsamındaki etkinliklerine, altZine iş birliğiyle gerçekleştirdiği “zaman” temalı metin okumalarıyla devam ediyor. Etkinlikte altZine’in 2018 yılı boyunca yayınladığı “zaman” teması etrafında şekillenen dört sayısından seçilen metinler, yazarlarının sesinden dinleyicisiyle buluşacak.
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından ilham alan “Yeni Sesler” başlıklı müzik projesi kapsamında Mehmet Yaranona ve Koray Erkan tarafından bestelenen Ölçülerle Denemeler Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyonundan esinlenerek analitik bir bakış açısıyla tasarlanan müzikal bir deney.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kaan H. Ökten, Zaman Değişmeli sergisi kapsamında yapacağı konuşmada, zamanın varoluşsal perspektiflerini "içeriden" bir bakışla betimleyip varlığın saha ve olanaklarını irdeleyecek.
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından ilham alan “Yeni Sesler” başlıklı müzik projesi kapsamında Burak Özdemir tarafından bestelenen “Sohbet | Korero” güzel sanatlar ve müzik arasında, yaratıcılığın ilham verici anını ve özgür doğaçlama ruhunu kutlayan spontane bir diyalog.
Pera Müzesi’nin düzenlediği Mektep Meydan Galatasaray sergisi kapsamında küratör Çelenk Bafra, sanatçılar Ali Kazma ve Burak Delier ile sanat tarihçisi Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu’nun bir araya geldiği bir söyleşi gerçekleştiriliyor.
Pera Film, 18 – 28 Ekim 2018 tarihleri arasında Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında Bosnalı film yönetmeni Danis Tanović’in filmlerinden Belleğin Mirası adlı bir seçki sunuyor. Tarafsız Bölge filminin 19:00’daki gösterimi ardından Danis Tanović ile bir söyleşi gerçekleştiriliyor.
Pera Müzesi, İstanbul kent tarihinin sosyokültürel yapısına plaj kavramı üzerinden ışık tutan İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji sergisi kapsamındaki etkinliklere, İstanbulda Bir Yaz Şenliği: Plajlar başlığı altında Selim İleri’yi ve serginin küratörü Zafer Toprak’ı ağırlayarak devam ediyor.
Pera Müzesi, Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında, mimari, sanat tarihsel ve sosyokültürel bağlamda çok katmanlı bu okul etrafında kurgulanan bir güncel sanat sergisi düzenliyor. Mektep Meydan Galatasaray sergisi kapsamında 18 Eylül 2018 Salı günü 19:00’da serginin küratörü Çelenk Bafra ile bir sergi turu gerçekleştiriliyor.
Mektep Meydan Galatasaray sergimiz kapsamında sanatçı ikilisi biriken “Unplugged” isimli yerleştirmeleri etrafında bir performans gerçekleştiriyor. Nefes ve hafıza ilişkisini ele alan “Unplugged”, 90’lardan bugüne kalanları otomobil biçimindeki bir balonun koreografik performansıyla irdelerken, sanatçılar ona yine aynı dönemden bugüne taşıdıkları listelerle eşlik ediyorlar.
Bana Bak! ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergisi kapsamında felsefe alanında çalışmalar yapan Ayşe Uslu, bir temsil biçimi olarak portreyi ve sanatsal üretimlerde portrenin duygu ve duygulamla olan ilişkisini tartışmaya açıyor.
Portre bir temsil mi yoksa bir imge midir? Göçebelerin yüzleri ile yerleşiklerin yüzleri bir midir? 19. yüzyılın norm ve norm dışı yüzleri nelerdir? Denetim toplumunda yüzsellik nedir? Öğdül, Üst Paleolitik dönemden günümüze kadar portre kavramını farklı bir bakış açısıyla ele alıyor.
Louis Kahn’a Yeni/den Bakış: Cemal Emden’in Fotoğrafları – Çizimler ve Resimler sergimiz kapsamında, sergi yayınına makaleleriyle destek veren Jale Erzen ve Ahmet Gülgönen, sergi küratörü N. Müge Cengizkan moderatörlüğünde bir konuşma için bir araya geliyor.
Müzisyen Damir İmamović ve Balkan müziği araştırmacısı, müzisyen Muammer Ketencoğlu bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşi, Bosna-Sancak Kültür Günleri II kapsamında hazırlanan “Bosna Ezgileri” başlıklı Pera Film programına paralel olarak gerçekleştiriliyor.
X
“Ev bizi istemediğinde, biz evi gönüllü ya da gönülsüz olarak terk ettiğimizde ne olur?” sorusundan yola çıkan Seçilmiş Aileler sempozyumu, bir kurum olarak ailenin ötesine geçen aidiyet arayışlarına, bu arayışlardan doğan çatışma ve uzlaşma deneyimlerinin topluluk ve toplumsallık düzeyindeki etkilerine ve duyguların politik aktivizmdeki rolüne eğiliyor; evleşen ortak mekânların özne ve topluluk oluşumundaki rolü gibi meselelere öncelik veriyor.
Pera Müzesi’nin düzenlediği Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında sanatçı Nikita Alexeev, küratör Alistair Hicks ile bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşi, sanatçının sergiye özel olarak ürettiği “İkonostasis Kravatı” adlı işinden yola çıkarak serginin çatısını kuran kavramlardan biri olan Moskova kavramsalcılığı üzerine tartışma imkânı verecek.
Pera Müzesi’nin düzenlediği Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında sanatçı Ali Kazma, küratör Alistair Hicks ile bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşi, Kazma’nın sergide yer alan “House of Letters” adlı videosu ve bu videodan yola çıkarak Hicks tarafından kaleme alınan “A Voyage around Our Minds” kitabı üzerine gerçekleşecek.
Çiftdüşün: Çiftgörü sergimiz kapsamında sanatçı Marko Mäetamm ve küratör Alistair Hicks bir konuşma için bir araya geliyor. Mäetamm, “Nasıl Sanatçı Oldum” isimli çalışmasını Pera Müzesi’nin duvarlarında halka açık olarak yeniden ürettikten sonra, küratör Alistair Hicks ile bu çalışmasına ve sergide yer alan diğer serisi “Yalanlar Alfabesi” üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.
Pera Müzesi’nin düzenlediği Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında küratör Alistair Hicks ile sanatçılar Waqas Khan ve RAQS Media Collective’den Monica Narula bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşide sanatçılar, imge ve metin ilişkisi üzerinden farklı alanlardaki üretimlerini izleyiciyle paylaşacaklar.
Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Jasmina Cibic ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Konuşma, sergide yer alan Pavyon ve Arzuyu İnşa Etmek işlerinin yanı sıra, sanatçının diğer işlerinden de örnekler sunarak eserlerinde ön plana çıkan ulus inşası ve iktidarın temsiliyle ilişkilenmesi gibi temalara odaklanacak.
Pera Film’in Yugoslav Deneysel Sinemasının Form ve Politikası programı, sosyalist Yugoslavya’da 1963-1987 arasında üretilen daha az bilinen deneysel sanatçı filmlerini bir araya getiriyor. Programın küratörü Sezgin Boynik 11 Mart Cumartesi günü saat 15:30’da bir konuşma gerçekleştiriyor.
Pera Film, 18 – 23 Ekim 2016 tarihleri arasında ‘Bosna Sancak Kültür Günleri’ kapsamında, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı iş birliğiyle ve PolinWaterparks desteğiyle Bosnalı film yönetmeni Jasmila Žbanić’in filmlerinden Gerçekliğin Şiirselliği adlı bir seçki sunuyor.
Pera Müzesi 8 Haziran – 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında İngiltere’nin en köklü ve önemli sanat kurumlarından Victoria ve Albert Müzesi ile Art Jameel'ın iş birliğiyle düzenlediği 4. Jameel Ödülü sergisi kapsamında, serginin sanatçılarından Bahia Shehab ile “Geleceği Kazmak” başlıklı bir sanatçı konuşması düzenliyor.
Pera Müzesi 8 Haziran – 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında İngiltere’nin en köklü ve önemli sanat kurumlarından Victoria ve Albert Müzesi ile Art Jameel'ın iş birliğiyle düzenlediği 4. Jameel Ödülü sergisi kapsamında serginin küratörleri Salma Tuqan ve Tim Stanley ile bir sergi turu düzenliyor.
Pera Müzesi 8 Haziran – 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında İngiltere’nin en köklü ve önemli sanat kurumlarından Victoria ve Albert Müzesi ile Art Jameel'ın iş birliğiyle düzenlediği 4. Jameel Ödülü sergisi kapsamında, serginin sanatçılarından Shahpour Pouyan ile bir sanatçı konuşması düzenliyor.
Pera Film, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali kapsamında sinema dünyasından ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir dizi etkinlik sunuyor. Necati Sönmez, Reyan Tuvi ve Can Candan’a moderatör koltuğunda Tül Akbal’ın eşlik edeceği söyleşi 16 Nisan Cumartesi günü 17:00’da gerçekleşiyor.
Pera Film, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali kapsamında sinema dünyasından ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir dizi etkinlik sunuyor. Gianfranco Rosi, Jakob Brossmann ve Melis Behlil’i bir araya getiren “Festival Sohbetleri” etkinliği 10 Nisan Pazar günü 18:00’da gerçekleşiyor.
Pera Film, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali kapsamında sinema dünyasından ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir dizi etkinlik sunuyor. Ali Kazma ve Mari Spirito’yu bir araya getiren “Festival Sohbetleri” etkinliği 9 Nisan Cumartesi günü 16:00’da gerçekleşiyor.
Anı ve Süreklilik: Huma Kabakcı Koleksiyonu’ndan Bir Seçki sergisi kapsamında eş küratör Esra Aliçavuşoğlu moderatörlüğünde, eş küratör ve koleksiyoner Huma Kabakcı ile sanatçılar Erinç Seymen ve Güneş Terkol, 2 Mart Çarşamba günü 19:00’da “Melez Kimlikler” isimli bir söyleşiyle bir araya geliyor.
Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisine paralel düzenlenen “Müzik Bedende” etkinlik programı kapsamında Pera Müzesi’nde 4 Şubat Perşembe günü saat 18:30’da sanatçı Nancy Atakan, video gösterim programının ardından “Passing On” başlıklı kitabını ve pratiğini anlatıyor.
Sanat tarihçisi ve yazar Jacky Klein, Pera Müzesi ve British Council işbirliğiyle düzenlenen Grayson Perry: Küçük Farklılıklar sergisi kapsamında Grayson Perry'nin sanatsal pratiğine odaklanan bir konuşma gerçekleştirecek.
Cecil Beaton, Portreler sergisinin küratörü ve aynı zamanda Londra'daki National Portrait Gallery Fotoğraf Bölümü Danışmanı Terence Pepper ve Cecil Beaton Arşivi, Sotheby's küratörü Joanna Ling'in katılımıyla gerçekleşecek söyleşi, sanatçının kariyerine bir bakış sunarken, sergiyi de yakından inceleme fırsatı veriyor.
Modern heykelin en önemli sorunsallarından biri olan kütlenin biçimlenişinde boşluğun rolü, Aleksandr Rodçenko'dan Henry Moore ve Barbara Hepworth'e değin sanatçıların hesaplaştıkları bir olgudur. Bu bağlamda Giacometti deneyi, bu ilişkinin bir tür tersten okunmasıdır.
Pera Film, Tasty Cinema işbirliğiyle sinema deneyimini zenginleştiren farklı bir etkinlik sunuyor. 6 Şubat Cuma günü saat 19:00’da Blake Edwards’ün yönettiği ve ünlü komedyen Peter Sellers’ın başrolde oynadığı kült filmi “Parti” lezzetli bir menü eşliğinde izlenebilir.
Małe Instrumenty (Küçük Enstrümanlar) yeni sesleri çeşitli küçük enstrümanlar kullanarak keşfeden bir grup. Grubun enstrüman yelpazesi oldukça geniş, hem profesyonel enstrümanları hem de çocuklar için tasarlanan naif ses oyuncaklarını kullanarak deneysel bir müzik tarzını benimsiyorlar.
Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!
Salı - Cuma 11.00 - 17.00
Müze Cumartesi, Pazar ve Pazartesi
günleri kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 25 TL
İndirimli: 10 TL
Grup: 20 TL (10 kişi ve üstü)