Yönetmen: Larisa Shepitko
Oyuncular: Maya Bulgakova, Zhanna Bolotova
Sovyetler Birliği, 1966, 85’, siyah-beyaz
Rusça; Türkçe altyazılı
Larisa Shepitko, Sovyetler Birliği Devlet Sinematografi Enstitüsü’nden mezuniyetinin hemen ardından yönetmen koltuğuna, büyüleyici karakter oyuncusu Maya Bulgakova’nın başrolde olduğu Kanatlar için oturmuştu. Filmdeki olağanüstü performansıyla Bulgakova, bir okul müdiresi olarak sıradan bir hayat süren, fakat bir zamanların kahraman savaş uçağı pilotu olan bir kadını canlandırıyor. Kahramanının umutsuzluğunun zarif ve ihtiyatlı bir işçilikle, akıcı bir hikâye anlatımıyla işlendiği Kanatlar, Sovyet sinemasında yeni ve önemli bir yönetmenin doğuşunu müjdeliyordu.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)