Esma’nın Sırrı

  • 21 Ekim 2016 / 19.00
  • 22 Ekim 2016 / 14.00

Yönetmen: Jasmila Žbanić
Oyuncular:Mirjana Karanovic, Luna Zimic Mijovic, Leon Lucev
Bosna-Hersek, Avusturya, Almanya, Hırvatistan, 2006, 90’, renkli
Boşnakça, Türkçe altyazıyla

2006 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'yı kucaklayan film, 90'lı yıllarda Bosna-Hersek'te yaşanan insanlık dramını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Esma, Saraybosna'nın Grbavica semtinde 12 yaşındaki kızı Sara ile birlikte yaşayan genç bir kadındır. Anne kız, 90'lardaki savaşın ardından kendilerine yeni bir hayat kurmak için uğraşmaktadırlar. Esma bir gece kulübünde garsonluk yaparak evini geçindirmeye çalışmaktadır. Ancak uzun ve yorucu iş saatleri yüzünden Esma ile kızı Sara'nın arası açılmaya başlamıştır. Anne kızın arasındaki gerilim bir okul gezisi yüzünden iyice yükselir. Okul yönetimi, ailesinde savaş şehidi olan çocukların gezi ücretini üstlenmektedir. Babasının savaş sırasında öldüğü söylenerek yetiştirilen Sara, annesinden gerekli belgeyi almasını ister. Esma, yıllardır sakladığı gerçeği kızının öğrenmemesi için çabalasa da, Sara'nın gerçekleri öğrenmesine engel olamaz. Anne kız ortaya çıkan korkunç sırrın ardından ilişkilerinde yeni bir döneme girerler.

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Esma’nın Sırrı

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Sesini Duyuramayanlar İçin

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Saraybosna’da Bir Gün

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Yolda

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Aşk Adası

Esma’nın Sırrı

Jean-Michel Basquiat Bana Bak!

Jean-Michel Basquiat Bana Bak!

New York sokaklarında hicivli graffitilerinin belirlemeye başladığı 1977’den 1988’deki zamansız ölümüne kadar Jean-Michel Basquiat neo-ekspresyonizm çizgisinde son derece etkili yapıtlar üretti. Bütün çalışmalarında olduğu gibi, şematik fırça darbeleriyle yapılmış bu kara maske de sanat, edebiyat, popüler kültür ve Karayip geleneğine birçok gönderme barındırıyor.

İstiap Haddi

İstiap Haddi

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.