Yönetmen: Metin Akdemir
Türkiye, 2020, 45’
Türkçe; İngilizce altyazılı
80’lerden itibaren feminizmin görünür olmasıyla da ilişkili olarak Türkiye Sinemasında ‘Kadın Filmi’ ismiyle adlandırılan bazı önemli yapımlar ortaya konulmuş ve bu filmler bu tanımın altında yaygın bir şekilde kabul görmüştür. Hayalimdeki Sahneler, bu ‘Kadın Filmleri’nde “queer imaların/ihtimallerin” neden arkadaşlık, dostluk veya kız kardeşlik olarak gösterildiğini veyahut neden queer ilişkilenmeler olarak gösteril(e)mediğini araştırıyor. Bu araştırmayı o dönemden üç film seçerek aralayan/sürdüren Hayalimdeki Sahneler, çıktığı yolculukta mutlak bir sonuca varmaktan ziyade ima etmenin bir adım ötesine geçmenin imkanını hayaller kurarak bulmaya çalışıyor.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)