Yönetmen: Nihat Karataşlı
Türkiye, 2020, 15’
Ben Türkçe; İngilizce altyazılı
Arapça’dan gelen hüzün kelimesi melankoliye yakın bir anlama sahiptir. Birçok Türk yazar ve çevirmen kelimenin kolektif nitelikleriyle melankoliden ayrıştığını düşünmektedir. “Hüzün Diye Travesti İsmi Var” trans-aktivist, yazar ve seks işçisi Ganimet ile hüzün üzerine yapılmış bir röportajı belgeler. Video, Türkiye’deki kuir direnişi ve bu direnişe eklemlenlenmiş yas duygusunu hüzün kavramı özelinde irdeler. “Hüzün Diye Travesti İsmi Var”, Nihat Karataşlı’nın Koç Üniversitesi Kuar Lab ve Inez Piso ile ortak yürüttüğü arşiv çalışması paralelinde çekilmiştir.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)