İspanya, Çin, 2009–2011, DV, 35mm, renkli, 49’
İspanyolca, İngilizce; Türkçe altyazılı
İspanyol auteur yönetmen Jaime Rosales ile günümüz Çini’nin eleştirel bir kaydını tutan Wang Bing arasındaki bu mektuplaşma her biri belgesel niteliğindeki gözlemlerden oluşan üç kısa film. Jaime Rosales bu mektuplaşmaya ilk olarak bir havaalanının giden yolcu bölümündeki insanları görüntüleyerek katkıda bulunuyor. Wang Bing’in Mutlu Vadi’si (Happy Valley) ekonominin süper gücü Çin’in hala yoksul ve geri kalmış bir ülke izlenimi verdiği Yunnan dağlarındaki çiftçilerin gündelik hayatlarına adanmış. Yönetmen sonraları buradaki ailelerden birinden gelen üç küçük kız üzerine ilk uzun metrajlı filmi Üç Kız Kardeş çekti. Rosales’in Kırmızı Ülke’si (Red Land) Endülüs’te yer alan ve eskiden madencilikle anılan, şimdilerde ise turistler için bir çekim merkezi haline gelen Minas de Riotinto’ya odaklanıyor. Ağır endüstriyel emeğin sonuna bir yanıt niteliğinde olan film, bir anlamda da Wang Bing’in tüm eserlerine de gönderme yapıyor.
Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır.
Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)