Yönetmen: Peter Delpeut
Oyuncular: Joseph O'Conor, Roy Ward
Hollanda, 1993, 71', DCP, siyah-beyaz, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı
Yasak Arayış’ta İrlandalı gemi marangozu J.C. Sullivan, dinleyicilere 1905 yılında Antarktika'ya yaptığı bir keşif gezisinden nasıl sağ çıktığını anlatır. Başlangıçta şüpheci olan dinleyenlerini, keşif gemisinin buzullara yenik düşüşünün gerçek film görüntülerini göstererek ikna etmeyi başarır.
Eye Film Müzesi’nin eski sanat yönetmeni olan yönetmen Peter Delpeut, Güney Kutbu’na yapılan bir keşif gezisinden hayatta kalan tek kişinin bu hayali hikâyesini, tarihi sessiz film görüntülerinden oluşturmak için film arşivine daldı; ortaya cinayet, yamyamlık ve mistik kurtuluşu anlatan ilgi çekici bir macera filmi çıktı.
Yasak Arayış, arşiv görüntülerini kullanarak Amundsen, Scott ve Shackleton’ın döneminden öncü kaşiflerin kaderlerini işleyen gerilim benzeri bir hikâye yaratıyor. Frank Hurley, Odd Dahl ve Herbert Ponting gibi cesur kameramanların gerçek keşif gezileri sırasında çektiği görüntüler, bizleri kutbun akıl almaz soğuğu ve sessizliğiyle baş başa bırakıyor. İzleyiciye neyin gerçek neyin sahte olduğunu sürekli sorgulatan yapısıyla, sahte belgesel türünün önemli örnekleri arasına girmeyi başarıyor.
Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)