Düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkarak metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisine odaklanan Ve Şimdi İyi Haberler sergisini çevrimiçi ortamda ziyaret ediyoruz. Ardından; hukuk, tekno-bilim ve yapılı çevre aracılığıyla örülen insan ve çevre ilişkilerini; bu ilişkiler üzerinden uygulanan şiddeti irdeleyen sanatçı Aslı Uludağ eşliğinde, medyanın sosyalliğinin günümüzde yaygın olarak dijital medyaya atfedilmesini sorguluyoruz. Bu atölyede hepsi aynı döneme ait gazete kupürlerini inceliyor, bu kupürlerden faydalanarak hayali bir gün kurguluyoruz. Ardından hep birlikte bu günü anlattığımız bir mektup yazıyor ve yine bu mektuptan faydalanarak hikayeyi çevreleyen sosyal mekanın bir diagramını hazırlıyoruz. Gazetelerin oluşturduğu sosyal mekânı inceliyor, bu mekânı yazılı ve çizili güzergahlar aracılığıyla haritalandırıyor ve sosyal medyayı bu mercekten tekrar düşünüyoruz.
Malzemeler
Masa Üstü ya da Dizüstü Bilgisayar
İlişkili Sergi: Ve Şimdi İyi Haberler
Sanatçı: Aslı Uludağ
Kontenjan: 10 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye başına katılım bedeli: 100 TL
Öğrenciler için atölye başına katılım bedeli: 75 TL
Etkinlik sonunda katılımcılara e-posta aracılığıyla katılımcı belgesi gönderilecektir.
Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinlikte, rehber eşliğinde yapılan çevrimiçi sergi turundan sonra, sergiye yönelik atölye çalışması yapılacaktır.
Atölyede kullanılacak malzemeler katılımcının kendisi tarafından temin edilecektir. Katılımcıları görmek ve kişiye özgü yönergeler verebilmek amacıyla kameranızın ve mikrofonunuzun açık olması gerekmektedir. Bilet alan her katılımcı bunu kabul etmiş sayılır.
Aslı Uludağ Hakkında
Aslı Uludağ (d. 1990), School of the Art Institute of Chicago’da Güzel Sanatlar lisans eğitimi ve Goldsmiths Ünversitesi’nde Araştırma Mimarisi (Research Architecture) yüksek lisans eğitimi aldı. Pratik bazlı araştırmalardan oluşan projelerinde, hukuk, tekno-bilim ve yapılı çevre aracılığıyla örülen insan ve çevre ilişkilerini ve bu ilişkiler üzerinden uygulanan şiddeti irdeliyor. Üretimlerini, bu ilişkileri görünür kılan performatif ve etkileşimli yerleştirme, atölye ve anlatılar oluşturuyor. Bu platformlar aracılığıyla, insan ve çevre arasında farklı ilişkilenme biçimleri teklif ediyor. Uludağ, Prince Claus Mentorship Award (2022) sahiplerinden. Önceki dönemlerde ise Arter Araştırma Programı (İstanbul, 2021) ve İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı (2021)'nın katılımcıları arasındaydı. Yakın zamanda katıldığı sergiler arasında Suyun Bildikleri (Pilot Galeri, İstanbul, 2022) ve 5. İstanbul Tasarım Bienali (2020), misafir sanatçı programları arasında ise IASPIS (Stockholm, 2021-2022), PACT (Essen, 2021) ve Gate 27 (Ayvalık, 2021) yer alıyor. Uludağ, atölyeleri ile SALT (İstanbul, 2021) ve Haus der Kulturen der Welt (Berlin, 2021)’in programlarında yer aldı ve Practices of Attunement’ın kurucu üyelerinden.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda bugüne kadar Pera Müzesi’nin ikinci katındaki sergilerde de yer almış iki çocuk portresi bulunmaktadır. 20. yüzyıl başlarında, 4 yıl arayla yapılmış bu resimlerdeki çocuklardan biri Sultan Abdülhamid’in oğullarından Şehzade Abdürrahim Efendi, diğeri ise Osman Hamdi Bey’in kızı Nazlı’dır.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 100 TL
İndirimli: 50 TL
Grup: 80 TL (toplu 10 bilet ve üstü)