Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım

15 Ekim - 15 Kasım 2020

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) iş birliğiyle, “Empatiye Dönüş: birden fazlası için tasarım” temalı 5. İstanbul Tasarım Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. İKSV tarafından VitrA sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörlüğünü Mariana Pestana, Sumitra Upham (Programlar Küratörü) ve Billie Muraben (Asistan Küratör, Editör Yardımcısı) ile birlikte üstleniyor.

Günümüzde empati sözcüğünü başka insanlarla kurulan bir bağı anlatmak için kullanıyoruz. Oysa terimin orijinal anlamı hislerin nesnelere ve doğal yaşama aktarılmasını vurguluyordu. 5. İstanbul Tasarım Bienali empatinin kökenine iniyor, tasarımın mekânları, peyzajları, mikroorganizmaları, diğer türleri ve birbirimizi “duyumsamamızı” sağlayan araçlarla bizi nasıl bir araya getirdiğini inceliyor.

Sorumluluğu merkeze alan bir mekân oluşturmak ve insandan fazlasıyla bağ kurmaya dayalı bir kültür geliştirmek isteyen bienal, ortaya bir öneri atıyor: Birden fazlası için tasarım. Bu doğrultuda tasarımcılar, sanatçılar, mimarlar, aktivistler ve düşünürlerle ortaklaşa çalışıyor, birden fazla beden, boyut ve bakış açısı için yapılan tasarımları keşfediyor. Bienalin sunduğu projeler, içinde bulunduğumuz kritik dönemde bizi özen ve yurttaşlığa dayalı pratikleri yeniden düşünmeye, yeniden bağ kurmanın yeni sistemlerini ve yapılarını birlikte inşa etmeye teşvik ediyor.

Pera Müzesi, bienalin üç eksende bir araya gelen programından Yeni Yurttaşlık Ritüelleri adlı müdahaleler dizisinin bir bölümüne ve Eleştirel Yemek Programı adlı video serisine ev sahipliği yapıyor. Yeni Yurttaşlık Ritüelleri müdahaleler dizisi dahilinde Kyriaki Goni’nin Güven Ağları başlıklı yerleştirmesi ve tasarım stüdyosu The Rodina’nın Empatik Toplum Haritası başlıklı yerleştirmesi, müzenin koleksiyon katlarında deneyimlenebiliyor. Oditoryumda ise bienale paralel oluşturulan, Empati Seansları adlı film programı belirli gün ve saatlerde izlenebiliyor.

Empati Seansları
5. İstanbul Tasarım Bienali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında hazırlanan Empati Seansları, empati kavramını genişleten bir film seçkisi.

Çocuklara Yönelik Öğrenme Programı
5. İstanbul Tasarım Bienali

Pera Müzesi Öğrenme Programları ve İKSV Alt Kat, 5. İstanbul Tasarım Bienali’ne paralel olarak 20 Ekim - 14 Kasım 2020 tarihleri arasında, okul grupları ve 7-12 yaş aralığındaki katılımcılara yönelik birbirinden renkli çevrimiçi atölyeler düzenliyor.

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu

Semboller

Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergimizde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırlıyoruz.

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer"

Pera Müzesi Blog’un Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD)  işbirliğiyle sunduğu “Gece Yarısı Korku Hikâyeleri” isimli tüyler ürpertici hikâye dizisi bu hikâyeyle sona eriyor!