Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım

15 Ekim - 15 Kasım 2020

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) iş birliğiyle, “Empatiye Dönüş: birden fazlası için tasarım” temalı 5. İstanbul Tasarım Bienali’ne ev sahipliği yaptı. İKSV tarafından VitrA sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörlüğünü Mariana Pestana, Sumitra Upham (Programlar Küratörü) ve Billie Muraben (Asistan Küratör, Editör Yardımcısı) ile birlikte üstlendi.

Günümüzde empati sözcüğünü başka insanlarla kurulan bir bağı anlatmak için kullanıyoruz. Oysa terimin orijinal anlamı hislerin nesnelere ve doğal yaşama aktarılmasını vurguluyordu. 5. İstanbul Tasarım Bienali empatinin kökenine inerken, tasarımın mekânları, peyzajları, mikroorganizmaları, diğer türleri ve birbirimizi “duyumsamamızı” sağlayan araçlarla bizi nasıl bir araya getirdiğini inceledi.

Sorumluluğu merkeze alan bir mekân oluşturmak ve insandan fazlasıyla bağ kurmaya dayalı bir kültür geliştirmek isteyen bienal, ortaya bir öneri attı: Birden fazlası için tasarım. Bu doğrultuda tasarımcılar, sanatçılar, mimarlar, aktivistler ve düşünürlerle ortaklaşa çalışıyor, birden fazla beden, boyut ve bakış açısı için yapılan tasarımları keşfetti. Bienalin sunduğu projeler, içinde bulunduğumuz kritik dönemde bizi özen ve yurttaşlığa dayalı pratikleri yeniden düşünmeye, yeniden bağ kurmanın yeni sistemlerini ve yapılarını birlikte inşa etmeye teşvik etti.

Pera Müzesi, bienalin üç eksende bir araya gelen programından Yeni Yurttaşlık Ritüelleri adlı müdahaleler dizisinin bir bölümüne ve Eleştirel Yemek Programı adlı video serisine ev sahipliği yaptı.Yeni Yurttaşlık Ritüelleri müdahaleler dizisi dahilinde Kyriaki Goni’nin Güven Ağları başlıklı yerleştirmesi ve tasarım stüdyosu The Rodina’nın Empatik Toplum Haritası başlıklı yerleştirmesi, müzenin koleksiyon katlarında deneyimlenebildi. Oditoryumda ise bienale paralel oluşturulan, Empati Seansları adlı film programı izlenebildi.

Empati Seansları
5. İstanbul Tasarım Bienali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında hazırlanan Empati Seansları, empati kavramını genişleten bir film seçkisi.

Çocuklara Yönelik Öğrenme Programı
5. İstanbul Tasarım Bienali

Pera Müzesi Öğrenme Programları ve İKSV Alt Kat, 5. İstanbul Tasarım Bienali’ne paralel olarak 20 Ekim - 14 Kasım 2020 tarihleri arasında, okul grupları ve 7-12 yaş aralığındaki katılımcılara yönelik birbirinden renkli çevrimiçi atölyeler düzenliyor.

Kozbekçi Mustafa Ağa

1709’da Rus Çarı Petro’ya yenildikten sonra Osmanlı’ya sığınan Demirbaş Şarl (XII. Karl) 5 yıl boyunca maiyetiyle birlikte Bender’de kalmış, tüm masrafları Osmanlı tarafından karşılanmış, kendisine maaş bağlanmış ve borç para verilmiştir.

Mark Požlep

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında sergide yer alan sanatçıların eserlerini paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez 1981, Slovenya doğumlu Mark Požlep’in sergideki “Cennetten de Garip” adlı eserini ele alıyoruz.

Hayatının Bir Yerinde Yolu İstanbul’dan Geçmiş Altı Büyük Sanatçı

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.